Este important să întrebi specialistul în nutriție sau dieteticianul care sunt recomandările dietetice care pot fi asociate cu tipul tău de cancer, cu tipul de tratament sau cu efectele secundare ale tratamentului.
Dacă urmezi un tratament chimioterapeutic sau radioterapeutic și în funcție de tipul de cancer (melanom, pulmonar, sân, prostată, genital etc.) și de stadiul lui, este bine să știi că se poate limita sau chiar restricționa consumul anumitor alimente sau băuturi.
➢ ceai de sunătoare
➢ băuturi carbogazoase
➢ băuturi alcoolice
➢ sucuri sau fresh-uri din legume sau fructe crude
➢ legume crude precum varza, conopida, gulia, ridichea, boabele (mazăre, fasole, linte, năut), castraveți, ceapa, usturoiul
➢ lapte dulce, smântâna, unt, iaurturi și brânzeturi foarte grase
➢ carne grasă: rața, gâscă, porc
➢ care roșie: porc, vită, vânat
➢ semipreparate din carne de tipul mezelurilor, cârnaților, bacon, șuncă, afumături, crenvurști etc.
➢ conserve din carne și pește
➢ murături în sare sau în oțet
➢ condimente: muștar iute, piper, ardei iute
➢ produse de patiserie și de cofetărie
➢ produse care conțin cantități considerabile de cafea, cacao, ceai verde
Alimentele nu se prăjesc în ulei și nu se vor folosi la preparea lor sosuri grase, untură sau rântașuri.
Recomandările alimentare vor fi pentru:
➢ consumul de legume preparate la abur, prin fierbere sau la cuptor
➢ consumul de carne slabă: pui, găină, curcan preparate la cuptor, pe grătar sau în ciorbe, supe.
➢ consumul de pește: păstrăv, crap, șalău, somon, macrou, ton, cod -preparate la cuptor sau la grătar
➢ consumul de ouă nepreparate în ulei prăjit
➢ consumul de lactate în special de capră sau oaie: brânzeturi, iaurturi și unt cu grăsime cât mai puțină
Consumul de cereale integrale sau cereale rafinate poate fi limitat, în funcție de tipul de cancer, de tipul tratamentelor și de efectele secundare ale acestora: diaree, constipație, balonări.
Dacă ai fost diagnosticat cu cancer gastric, de pancreas, hepatic, biliar, colorectal sau renal pot apărea restricții alimentare în funcție de tipul de tratament și de afecțiunile și istoricul tău medical.
Dacă ai fost dignosticat cu cancer la cap sau la gât (laringeal, esofagian, amigdalian, de limbă, orofaringian, cancer ale glandelor salivare, ale limbii) și ai început tratamentul radioterapeutic/chimioterapeutic sau imunoterapeutic, recomandările nutriționale sunt diferite de cele ale pacienților care sunt diagnosticați cu alte tipuri de cancer.
Adesea pacienții cu afecțiuni în zona ORL prezintă dificultăți de înghițire, își pierd gustul și implicit pofta de mâncare. În acest caz, dieta pacienților cu cancere ORL care se pot alimenta pe cale orală și nu pe sonda gastrică (nazogastrică, nazoduodenală, nazojejunală, jejunostomă, gastrostomă) se bazează în mare parte pe alimente bogate în calorii, în proteine, dar și în grăsimi sănătoase și fibre.
În aceste cazuri, pacienții vor fi sfătuiți:
➢ să mestece foarte bine alimentele și, dacă nu mai pot să o facă din cauza faptului că le lipsește dantura sau că au dureri la mestecat, să consume alimente pasate sau sub formă de creme sau piureuri;
➢ să mănânce chiar și în absența poftei de mâncare sau a foamei;
➢ să nu intre în panică atunci când își pierd gustul sau mirosul sau atunci când gura le este uscată sau când au dureri la înghițit;
➢ să nu se panicheze dacă nu pot mânca o zi sau două la rând;
➢ să servească alimentele la temperatura camerei si să aibă grijă să nu fie prea reci sau prea calde/ fierbinți;
➢ să nu adauge condimentele iuți și sare în exces, mai ales atunci când și-au pierdut gustul;
➢ să bea cât mai multe lichide, apă în special;
➢ să nu consume citrice, fructe sau legume crude, deoarece acestea vor irita cavitatea bucală și le vor accentua senzația de usturime de la nivelul gingiilor, limbii sau partea interioară a obrajilor;
➢ să evite consumul de băuturi alcoolice;
➢ să evite fumatul.
În cazul scaunelor diareice, se recomandă scăderea cantității de fibră din dietă și comunicarea cu medicul sau nutriționistul/dieteticianul specialist pentru stabilirea necesității unei intervenții medicamentoase.
În cazul constipației se vor folosi alimente bogate în fibre.