Ai aflat că ai un diagnostic cu cancer și dintr-o dată te întrebi „eu ce mănânc”? Sfaturi generale
Nutriția joacă un rol crucial pentru pacienții diagnosticați cu cancer și, cu toate acestea, problemele legate de nutriție sunt de multe ori ignorate atât de pacienți, cât și de unii medici specialiști, afectând astfel rezultatele tratamentelor, dar mai ales calitatea vieții pacientului.
După aflarea diagnosticului de cancer, marea majoritate a pacienților încep să se gândească la modul în care s-au alimentat de-a lungul vieții și de cele mai multe ori iau brusc decizii cel puțin ciudate privind alimentația lor viitoare, crezând că anumite alimente sau anumite diete pot influența pozitiv sau negativ tratamentele pe care urmează să le înceapă.
De multe ori, familia sau prietenii bine intenționați vă pot sfătui să urmați o anumită dietă, să evitați anumite alimente despre care cred ei că ar putea fi dăunătoare, ajutând la proliferarea tumorilor sau, că ați putea să includeți în dieta voastră diverse legume, fructe, ceaiuri și plante, ciuperci sau suplimente alimentare, din abundență, despre care s-ar crede că v-ar putea scăpa și chiar vindeca de cancer.
Mulți dintre voi apelați la informația de pe internet, căutând cu speranță și încredere „alimente vindecătoare”, „dieta miraculoasă”. Toate informațiile acestea despre alimente „vindecătoare și miraculoase” sau alimente așa-zise periculoase” abundă pe internet și, de cele mai multe ori, sunt informații care nu fac decât să vă confuzeze și mai tare. Este greu să discerneți între atâtea informații care mai de care mai copleșitoare.
Concluzia este să reții că este recomandat să ai la fiecare masă legume și în fiecare zi fructe. Cu ajutorul lor asiguri cantitatea suficientă de vitamine și minerale care îți poate asigura un sistem imunitar pregătit pentru tratamentele care vor urma.
Adaugă-le în lichide calde sau reci, iaurt, salate, legume prăjite, paste și cereale integrale, cum ar fi orezul brun sau quinoa.
include în mod regulat și legume fără amidon (roșii, ardei, castraveți, vinete, dovlecel, ceapă, usturoi, ridichi, varză, salată verde, broccoli, fasole verde, mazăre verde, praz, andive, sparanghel, anghinare, spanac, pătrunjel, mărar)
Nu te baza pe expresia „cu cât mai mult, cu atât mai bine” și evită să îl consumi în exces, în special în sucurile fresh, alături de alte legume sau fructe!
Pentru a putea beneficia în totalitate de calitățile licopenului și a beta-carotenului și pentru ca acestea să se absoarbă la nivelul organismului nostru, se recomandă să le prepari sub forma de sos sau să le folosești la diverse mâncăruri.
Despre legumele crucifere știm că ele au fost relativ bine studiate în ceea ce privește prevenirea cancerului. În studiile de laborator, compușii studiați au arătat că au calitatea unui protector bun în prevenția cancerului. Până acum, studiile nu ne arată decât că prin consumul lor se poate reduce riscul de a dezvolta cancer, dar nu că prin consumul lor în exces se tratează cancerul.
Este posibil ca beneficiile să varieze în funcție de diferențele individuale (digestive, fond genetic, metabolism) și de modul în care sunt preparate aceste legume.
Alte crucifere precum varza, varza de Bruxelles, conopida, kale pot fi la fel de bine consumate deoarece asigură organismului substanțele nutritive care vor asigura energia ce va fi folosită de acesta în timpul tratamentelor.
Fiecare organism este unic și fiecare dintre noi asimilăm în mod diferit substanțele nutritive. De aceea este importantă metoda de preparare a acestor legume.
Se recomandă să fie preparate la abur, în apă clocotită sau la cuptor, în supe și piureuri sau servite crude sub forma de salată, cu puțin ulei de măsline sau ulei de dovleac, de struguri, de nucă.
Consumă fructele de pădure: afine, căpșuni, cătină, coacăze, mure, pomușoară, merișoare, zmeură, proaspete și bine spălate. Știm despre cireșe și cireșele amare că ar conține o cantitate suficient de mare de melatonină care ar putea să îmbunătățească calitatea somnului dar încă nu sunt suficiente dovezi că melatonina ar avea rol și în prevenția cancerului.
Așadar consumă merele cu tot cu coajă și încearcă să nu le folosești în sucuri sau fresh-uri decât dacă nu le poți consuma altfel.
Bibliografie:
1. https://www.cancercenter.com/community/blog/2021/02/nutrition-for-cancer-patients
2. https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts
3. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2020.565524/full
4. https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/pureed-and-mechanical-soft-diets
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17135691/
6.https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/diet-and-nutrition-during-head-and-neckhttps://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/diet-and-nutrition-during-head-and-neck-cancer-treatmentcancer-treatment
7.https://www.researchgate.net/publication/354218890_Nutrition_in_Cancer_Therapy_Overview_for_t he_Cancer_Patient
8.https://www.jcpjournal.org/journal/view.html?doi=10.15430/JCP.2021.26.1.1 -Beetroot as a Potential
Functional Food for Cancer Chemoprevention, a Narrative Review)
9. https://www.mdpi.com/2254-9625/10/4/66 -Toxicities Caused by Head and Neck Cancer Treatments and Their Influence on the Development of Malnutrition: Review of the Literature
10.https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/radiotherapy/sidehttps://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/radiotherapy/side-effects/general-radiotherapy/eating-drinking-during-radiotherapyeffects/general-radiotherapy/eating-drinking-during-radiotherapy
11.https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/ESPEN-practical-guideline-clinical-nutrition-incancer.pdf
Un proiect
În parteneriat cu
Poligrafiei Blvd., Ana Tower, et. 5, Sector 1, București, P.O box 013704
®Marcă înregistrată a Merck Sharp & Dohme Corp.,
*filială a Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, N.J., S.U.A.
Persoanele prezentate în aceste imagini sunt actori și nu reprezintă pacienți reali. Toate numele, personajele și aspectele prezentate în aceste imagini sunt fictive. Orice asemănare cu evenimente sau persoane reale reprezintă o coincidență. Acest material este destinat persoanelor afectate de cancer și are caracter informativ, pentru informatii suplimentare adresați-vă medicului dvs. Imagini cu titlu ilustrativ.
Copyright © 2022 Merck Sharp & Dohme Corp. Toate drepturile rezervate.