Asociațiile de pacienți

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) are în componență 26 de asociații teritoriale și regionale, fiecare asociație având navigatorii săi

Rolul unei asociații de pacienți este acela de a acționa precum un motor al mișcării pacienților în România. Un pacient nou diagnosticat nu cunoaște toate drumurile și etapele ce ar trebui parcurse pentru a ajunge la tratament și astfel, întârzie foarte mult în labirintul către tratamentul adecvat.

FABC, în calitate de asociație de pacienți, a creat grupuri suport iar foștii pacienți au devenit navigatori care nu fac decât să îndrume noii diagnosticați pe traseul destul de complicat al sistemului de sănătate din România.

Ei îndrumă pacienții recent diagnosticați spre a găsi medicul potrivit, spre a comunica cu acesta, îi consiliază pentru a ști ce întrebări să adreseze medicului curant și pentru a fi un partner de dialog cu medicul. Pacienții noi nu prea îndrăznesc să facă toate aceste lucruri, iar aici intervine experiența pacienților mai vechi, care îi incurajează pe noii diagnosticați chiar și din punct de vedere al aspectului emoțional, prin puterea exemplului, considerând că navigatorul poate fi reprezentat de un fost pacient oncologic.

Mai concret, navigatorul de pacienți intervine imediat ce pacientului suspectat de cancer pulmonar i se recomandă investigații amănunțite de probă biologică. Acesta îi face programările, îl ajută să scurteze drumul către tratamentul adecvat.