Educarea pacienților

În cazul cancerului pulmonar și melanom, sunt anumite particularități de care e important să se țină cont, particularități care apar și diferă, de altfel, de la o formă de cancer la alta. E nevoie de astfel de acțiuni de educare, cu accent pe simptomele pe care cancerul pulmonar le poate produce: scuipat cu sange, tuse seacă repetată, dureri intercostale, îngreunarea respirației, oboseala cronică etc. Astfel se poate evita situația în care pacientul se informează de pe internet și nu dintr-o sursă corectă, validată și cu adevărat informativă.

După aceste acțiuni de educare, urmează informarea și îndrumarea către ceea ce au de facut cu exactitate pacienții. Mai cu seamă, în ceea ce privește cancerul pulmonar și melanomul, unde evoluția este fulminantă, pacientul trebuie îndrumat rapid pentru a i se pune un diagnostic și pentru administrarea tratamentului.

Luând în calcul că ambele tipuri de patologii sunt privite ca pe o fatalitate, este importantă colaborarea și comunicarea cu societățile profesionale ce adună specialiști implicați în tratamentul acestora: Societatea Naţională de Oncologie Medicală, Societatea Română de Pneumologie și Societatea Națională de Medicina Familiei.