Provocări în alimentație
Cum să faci față efectelor adverse ale tratamentelor oncologice
Tratamentele împotriva cancerului sunt variate. Medicul oncolog va recurge fie la chirurgie, fie la radioterapie, chimioterapie, terapie țintită ori imunoterapie sau combinații ale acestora. Aceste terapii acționează prompt distrugând celulele canceroase, dar în acest proces sunt afectate și celulele sănătoase6,11.
Tipul de cancer, opțiunea de tratament și potențialele efecte secundare trebuie să fie luate în considerare la stabilirea celei mai bune modalități de a obține nutriția de care corpul tău are nevoie.
Te poți confrunta cu multe efecte adverse ale acestor terapii: lipsa poftei de mâncare, oboseală extremă, senzație de gură uscată, inflamații ale gâtului sau ale gurii, probleme gingivale, grețuri, vărsături, diaree sau constipație, în unele cazuri, chiar depresie. Acestea nu sunt, însă, simptome obligatorii11. Ele pot fi controlate și majoritatea vor dispărea odată cu terminarea tratamentului
Uscăciunea gurii
Sfaturi nutriționale
Alte sugestii
Modificări ale gustului
Cancerul și tratamentul de cancer îți pot aduce schimbări la nivelul gustului și al mirosului. Aceste schimbări îți pot afecta apetitul și sunt deseori descrise ca fiind gusturi amare sau metalice. De asemenea, mâncarea poate părea mult prea sărată sau dulce. Dacă întâmpini aceste probleme, încearcă preparate marinate, condimente, băuturi și modalități de a prepara mâncarea diferite de cele pe care le utilizezi în mod uzual. De asemenea, păstrează-ți gura curată prin clătire și periere, lucru ce poate ajuta ca preparatele să aibă un gust mai bun. Vestea bună este că, de obicei, aceste schimbări dispar după ce tratamentul se încheie14.
Sfaturi nutriționale
Absența gustului12
Dacă nu ai leziuni bucale, iar alimentele nu au gust sau au gust „de carton”, asezonează alimentele cu arome acre, precum lămâie, lime, oțet, murături sau ingrediente condimentate.
Dificultate la înghițire
Sfaturi nutriționale
- evită alimentele picante, acide, cu textură dură sau grunjoasă6
- optează pentru alimente moi și ușor de mestecat, precum supe, smoothie-uri, iaurt, cereale, mâncăruri la caserolă, ouă, carne moale, fructe și legume bine gătite și zdrobite6
- evită alcoolul și tutunul pentru că îți pot irita gâtul12
- pentru a frăgezi mâncarea, folosește sosuri, lichide sau zeamă de carne12
- consumă alimentele la temperatura camerei12
- ia mese mici, dar frecvente (de 5-6 ori pe zi), în loc de trei mese bogate12
- mănâncă alimente bogate în proteine/calorii sau adăugă o băutură nutritivă12
Gust dulce
Adăugă șase picături de suc de lămâie sau lime sau suficiente picături până la anularea gustului dulce.
Alte sugestii
- clătește-ți gura de patru ori pe zi folosind un amestec de bicarbonat de sodiu (1 sfert de pahar de apă, 1 linguriță bicarbonat de sodiu și 3/4 linguriță sare) după masă;
- apa la temperatura camerei sau apa rece sunt, de obicei, cele mai bune
(bicarbonatul de sodiu reduce aciditatea salivei, subțiază mucusul și inhibă dezvoltarea micozelor bucale.) Nu înghiți13! - folosește o apă de gură fără alcool pentru a-ți clăti gura și limba de două ori pe zi. Curăță delicat cu ață dentară13
- pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor, usucă periuța de dinți după folosire
Gust metalic
- evită să folosești ustensile metalice; folosește ustensile din plastic
- dacă nu ai leziuni bucale, adăugă un plus de aromă mâncării folosind condimente precum ceapă, usturoi, pulbere de ardei iute, busuioc, oregano, rozmarin, tarhon, ghimbir, muștar sau mentă
- evită alimentele fierbinți; consumă-le la temperatura camerei
- folosește dropsuri cu lămâie, gumă sau bomboane mentolate fără zahăr
Deshidratare
Deshidratarea poate surveni prin efectele adverse ale terapiilor (diaree, vărsături), din cauza febrei ce ar putea apărea în cadrul unei infecții sau prin lipsa unui aport suficient de lichide.
În timpul tratamentului împotriva cancerului este important să eviți deshidratarea. Dacă nu bei suficientă apă, organismul nu va funcționa optim. Fluidele corporale au rolul de a elimina toxinele, mențin presiunea arterială și bătăile inimii, transportă nutrienții și oxigenul în organism.