O dietă sănătoasă și echilibrată este esențială. Trebuie să îți menții corpul puternic, să previi pe cât posibil distrugerea celulelor sănătoase. Este prioritară menținerea unui sistem imunitar competent care să lupte eficient. Bolnavii de cancer care au o alimentație echilibrată prezintă efecte adverse ale tratamentelor mai ușoare și se refac mai rapid după acestea24.
Sfaturi pentru o nutriție sănătoasă
Ai mai multă grijă de sănătatea ta
Un plan alimentar
Ai grijă să ai la îndemână mici gustări, pentru că tratamentele împotriva cancerului presupun de multe ori calorii în plus, pentru ca organismul să facă față cu succes stresului.
Consumă mese mici și dese, la interval de două – trei ore. Nu aștepta să ți se facă foame. Nu consuma lichide la mese ca să nu îți scadă pofta de mâncare. Alege variante bogate în proteine la fiecare masă sau gustare12. Fii activ și fă efort fizic zilnic ușor pentru a îți crește apetitul alimentar (de exemplu, plimbări ușoare). Investește într-un pedometru ce îți măsoară numărul de pași în fiecare zi și fixează-ți ca obiectiv între 6.000-10.000 de pași pe zi25.
Exercițiul fizic este foarte benefic pentru că reduce oboseala și depresia, reduce stresul psihic, sentimentul de izolare socială, poate diminua greața și combate constipația. Ajută la creșterea apetitului alimentar atunci când acesta lipsește. În plus, evită eforturile intense și fă plimbări ușoare cel puțin 30 de minute în fiecare zi a săptămânii26.
Câteva exemple
Alimentele bogate în proteine la care să apelezi în timpul tratamentului recomandat de medic
Lactatele
Ouăle
Carnea
Oleaginoasele
Alimente bogate în calorii la care să apelezi în timpul tratamentului pentru melanom sau cancer pulmonar
Untul
Smântână sau frișcă
Dulciurile sunt recomandate cu măsură, iar mai degrabă sunt de preferat cele precum mierea, gemurile de casă, prăjiturile făcute în casă sau înghețate.
Alegerea alimentelor folosite în bucătărie:
Ai mai multă grijă de sănătatea ta
Știți ce mâncați?
Unele mâncăruri vă pot ajuta să vă recăpătați forța. Alte mâncăruri pot avea un conținut ridicat de calorii, important dacă vă străduiți să mâncați regulat. Iată câțiva termeni care să vă ajute să alegeți alimentele potrivite, fără să vă simțiți copleșiți.
- Substanțe nutritive– Substanțele nutritive sunt esențiale pentru creșterea, activitatea și repararea corpului. Acestea includ carbohidrați, proteine, grăsimi, apă, vitamine și minerale. Toată lumea are nevoie de substanțe nutritive, însă vârsta, sexul și nivelul de activitate fizică al unei persoane decid cantitatea necesară.
- Calorii– La fel precum minutele măsoară timpul și metrii măsoară lungimea, caloriile măsoară energia dintr-un aliment. Corpul are nevoie de energie pentru a funcționa, motiv pentru care este nevoie de o alimentație ca să susțină viața. Caloriile se regăsesc în carbohidrați, proteine și grăsimi.
- Carbohidrați– Carbohidrații sunt sursa principală de energie a organismului.
Carbohidrații sunt prezenți în majoritatea alimentelor și sunt disponibili în două forme:
- Carbohidrați simpli sau zaharuri simple, care vă oferă rapid energie și se regăsesc în alimente precum fructe, legume și lapte.
- Carbohidrați complecși sau amidon, care vă oferă energie de durată și se regăsesc în cereale, cartofi, mazăre și fasole.
- Grăsimi– Grăsimile sunt utilizate de corp pentru a produce celule, a proteja organe și pentru a facilita absorbția anumitor vitamine.
- Fibre– Fibrele se regăsesc doar în alimente vegetale precum fructe, legume, cereale, nuci și semințe.
- Proteine– Proteinele sunt prezente atât în surse vegetale, cât și animale. Acestea sunt formate din aminoacizi, utilizați pentru întreținerea și vindecarea fiecărui aspect al corpului.
- Vitamine și minerale– Vitaminele, precum A, C, E, D, și mineralele precum fierul, calciul și magneziul sunt substanțe nutritive necesare în funcționarea optimă a organismului, creșterea și repararea țesuturilor.