Exerciții zilnice de suport psiho-oncologic

Aflarea unui diagnostic oncologic este de cele mai multe ori un șoc. După ce am auzit vestea, ne putem întreba care este cauza și mai ales ce merită făcut. Toate informațiile pe care le auzim pot părea bulversante și se pot axa pe rezolvarea problemelor de sănătate din punct de vedere fizic, deși noi suntem mult mai mult decât atât; avem anumite convingeri, valori care ne definesc, roluri (fiică, fiu, mamă, tată, soție, soț, angajat, iubită, logodnică și multe altele). Fiecare domeniu al vieții ajunge să necesite anumite schimbări ce presupun adaptate din punct de vedere psihosocial. Viața nu continuă doar după cancer, ci și în timpul tratamentelor.

Rolul unui astfel de plan este să reducă din efortul de a căuta modalități sănătoase de adaptare la boală și să de a direcționa spre o gândire și o atitudine echilibrată în fiecare etapă a traiectoriei oncologice.
Planul a fost conceput în funcție de diferite momente cruciale pentru un om care a aflat un diagnostic oncologic, așa încât să fie adaptat provocărilor specifice și să ghideze spre perspective cât mai sănătoase.

 

Dr. Florina Pop
Psiholog clinician principal

Planul nu înlocuiește un demers psiho-oncologic, dar aduce tehnici terapeutice sau instrumente folosite în demersul psihoterapeutic, pe care le puteți completa sau aplica în viața dumneavoastră.
Inițial, pentru a vă fi mai ușor, vă puteți familiariza cu exercițiile propuse în planul de 100 de zile și să alegeți acele recomandări cu care dumneavoastră rezonați.
Sperăm ca acest plan să folosească, să pună realitatea într-o perspectivă sănătoasă, să aline trăirile și să însenineze ziua.

Previous
Next

Etapa 2

Începerea tratamentului 

Previous
Next

1. Imaginați-vă frica în comparație cu urcarea într-un carusel – ar putea fi înfricoșător în anumite locuri, dar se va opri în cele din urmă și puteți coborî. V-ați dovedit până în această etapă că sunteți mai puternic(ă) și mai curajos(ă) decât credeați. Ați avut parte de o echipă medicală și de cel puțin un om care v-a ținut de mână când a fost nevoie.

2. „Călătoria cu cancerul” nu poate fi lină, dar cu siguranță vă face să vă uitați în sus și să observați peisajul.

3. Unele călătorii cu această boală vor fi mai lungi, iar altele mai scurte, dar ceea ce contează cel mai mult este modul în care parcurgem acea călătorie.

4. Cancerul este o călătorie grea, cu multe răsturnări și schimbări de situație. Nu există doi oameni care să meargă pe exact același drum. E ca și cum ați conduce o trăsură trasă de cai, fără roțile din spate. Este util să vă opriți ocazional, să odihniți caii și să revizuiți situația cu cineva apropiat.

5. Pietrele din calea noastră sunt mai ușor de îndepărtat când ne lăsăm ajutați. Cei mai buni oameni care să vă ajute sunt cei care au fost acolo de la început sau merg alături de dumneavoastră în această călătorie.

6. Putem compara viața de după cancer cu mersul pe jos cu o piatră în pantof. Dacă lăsați piatra să se odihnească chiar sub talpa piciorului, doare de fiecare dată când faceți un pas și este greu să mergeți mai departe. Dar dacă puteți manevra piatra să stea între degetele de la picioare, este încă acolo, dar puteți merge pe linia fină a vieții fără să vă răniți.

7. Merită să ne amintim că nu ne ajută să cedăm, ci să facem tot ce depinde de noi pentru tot ce înseamnă viața noastră și calitatea vieții noastre.

8. Înțeleg cancerul și niciodată nu subestimez puterea pe care o are, dar, dacă ne putem confrunta cu el îl putem învinge sau putem conviețui cu el.

9. Ajută să îmi amintesc că boala oncologică nu este o luptă, ci o relație în care sunt forțat să trăiesc cu boala mea zi de zi. În unele zile cancerul are avantaj, în alte zile, eu am.

10. „Bătălia” sugerează că ori câștig eu, ori cancerul. Mă gândesc mai degrabă la „a lucra cu cancerul”. Am observat în acest mod că zi cu zi, cancerul devine mai ușor de suportat.

11. Vă luptați cu această boală teribilă, fără chip. Vă ridicați și spuneți, „Nu, asta nu e tot ceea ce sunt”. Ați ripostat, ați preluat controlul lucrurilor care v-au rămas. Și chiar și atunci când v-ați simțit rău, v-ați forțat să vă ridicați din pat și să continuați. Nu e deloc puțin lucru. Poate fi cel mai bun lucru care era de făcut în acel moment.

12. O altă propoziție pe care ne-o putem spune este că „boala oncologică este o parte din mine, leacul pentru cancer este de a accepta, pentru a se vindeca este nevoie de a convinge celulele canceroase să cânte în ton cu restul corpului”.

13. Pentru unii, cancerul a ajuns ca un chiriaș nedorit, instalându-se în camera din spate și cerând atenție. Au încercat să fie o gazdă politicoasă sau chiar ostilă până când, în cele din urmă, a venit timpul să invite cancerul să plece. A lăsat locul într-un pic de dezordine, și au fost conștienți că a păstrat cheia. Totuși, speră că la timpul potrivit va rămâne doar cu bogata amintire a timpului petrecut cu un străin pe care nu se așteptau să-l întâlnească.

14. Inițial, cancerul se simte ca o invazie străină. E ca și cum am vrea să ne dezbrăcăm și să ne luăm un trup nou. Apoi, în timp, ne “conectăm” cumva cu boala. Care au fost modalitățile prin care dumneavoastră v-ați conectat cu boala?

15. Cancerul ne poate face să apreciem totul mai mult. Experiențele de zi cu zi, normale anterior, capătă brusc o nouă valoare. Care au fost acele experiențe ce au acum un alt sens pentru dumneavoastră?

16. Un pacient spunea „modul meu de a face față diagnosticului meu este să mă unduiesc odată cu vântul”. Cu adevărat boala oncologică înseamnă adaptare și readaptare permanentă la fiecare etapă de tratament, la reacțiile adverse și la schimbările din viața de zi cu zi.

Pentru realizarea acestui exercițiu vă recomand să luați o foaie de hârtie/agendă și să notați care sunt gândurile sănătoase pe care le puteți lua cu dumneavoastră în călătoria cu cancerul.

Notați 3 propoziții pe care merită să vi le amintiți ori de câte ori tratamentul oncologic vi se va părea dificil.

Care sunt activitățile care vă distrag atenția cel mai bine în acest moment? Le puteți nota și să reveniți asupra lor ori de câte ori simțiți că a vă distrage atenția e cea mai bună metodă în etapa respectivă deoarece distragerea atenției nu implică foarte multă energie, vă direcționează atenția spre ceva anume, și puteți utiliza această strategie fie acasă, fie la spital; de exemplu, a citi o carte bună sau a viziona un serial. Un punct de pornire în modalitatea de planificare a distragerii atenției de la cancer este de a crea o listă a tuturor lucrurilor care v-a făcut plăcere să le faceți înainte de diagnostic. Reluați exercițiile: 16, 17, 18.

1What to Do If Cancer Strikes, https://www.cancerresearch.org/CRI/media/PDF-Content/CRI-HelpBook-for-Patients.pdf
2https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-diagnosis/art-20046527
3https://www.mdanderson.org/cancerwise/newly-diagnosed-cancer-patients-questions-to-ask-your-health-car.h00-158830434.html
4https://cancer.ca/en/living-with-cancer/coping-with-changes/newly-diagnosed
5New decade, new opportunities?The Lancet Oncology, February, 2020, DOI:https://doi.org/10.1016/S1470-2045(20)30028-0
6https://www.mdanderson.org/cancerwise/newly-diagnosed-cancer-patients-questions-to-ask-your-health-car.h00-158830434.html

Referinţe bibliografice
1. Rodrigues P, Watson M, White C, Lynch A, Mohammed K, Sagoo GS. Cost‐effectiveness analysis of telephone‐based cognitive behaviour therapy compared to treatment as usual CBT for cancer patients: Evidence from a small, randomised controlled trial. Psycho‐Oncology. 2021;30(10):1691-8.
2. Serfaty M, King M, Nazareth I, Moorey S, Aspden T, Tookman A, et al. Manualised cognitive behavioural therapy in treating depression in advanced cancer: The CanTalk RCT. Health Technology Assessment. 2019;23(19):1-106.
3. Getu MA, Chen C, Panpan W, Mboineki JF, Dhakal K, Du R. The effect of cognitive behavioral therapy on the quality of life of breast cancer patients: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Quality of Life Research. 2021;30(2):367-84.
4. Ye M, Du K, Zhou J, Zhou Q, Shou M, Hu B, et al. A meta‐analysis of the efficacy of cognitive behavior therapy on quality of life and psychological health of breast cancer survivors and patients. Psycho‐oncology. 2018;27(7):1695-703.
5. Sun H, Huang H, Ji S, Chen X, Xu Y, Zhu F, et al. The efficacy of cognitive behavioral therapy to treat depression and anxiety and improve quality of life among early-stage breast cancer patients. Integrative cancer therapies. 2019;18:1534735419829573.
6. Sutanto YS, Ibrahim D, Septiawan D, Sudiyanto A, Kurniawan H. Effect of Cognitive Behavioral Therapy on Improving Anxiety, Depression, and Quality of Life in Pre-Diagnosed Lung Cancer Patients. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention. 2021;22(11):3455-60.
7. Guarino A, Polini C, Forte G, Favieri F, Boncompagni I, Casagrande M. The effectiveness of psychological treatments in women with breast cancer: A systematic review and meta-analysis. Journal of Clinical Medicine. 2020;9(1):209.
8. McKay M, Wood JC, Brantley J. The dialectical behavior therapy skills workbook: Practical DBT exercises for learning mindfulness, interpersonal effectiveness, emotion regulation, and distress tolerance: New Harbinger Publications; 2019.
9. Rafiei M, Azizi Borujeni A, Seif Hosseini A, Dadashpour Y. Comparison of the effectiveness of dialectical behavior therapy, Fluvoxamine and their combination on depression in women with breast cancer. Adv Pharmacol Ther J. 2021;1(2):69-76.
10. Du Villier PT. Dealing With Distress for Cancer Patients: Using Brief Dialectical Behaviour Therapy Skills Groups for Patients With Cancer: Auckland University of Technology; 2021.
11. Tarkhan M. The effectiveness of Dialectical Behavior Therapy (DBT) on body image and irrational beliefs women with breast cancer. Journal of Woman and Family Studies. 2018;6(1):197-216.
12. Holdevici I, Crăciun B. Hipnoza în psihoterapie: Elefant Online; 2017.
13. LePera N. How To Do The Work: The Sunday Times Bestseller: Hachette UK; 2021.
14. Lyubomirsky S. The how of happiness: A scientific approach to getting the life you want: penguin; 2008.
15. McTiernan A, Friedenreich CM, Katzmarzyk PT, Powell KE, Macko R, Buchner D, et al. Physical activity in cancer prevention and survival: a systematic review. Medicine and science in sports and exercise. 2019;51(6):1252.
16. Hardcastle SJ, Kane R, Chivers P, Hince D, Dean A, Higgs D, et al. Knowledge, attitudes, and practice of oncologists and oncology health care providers in promoting physical activity to cancer survivors: an international survey. Supportive Care in Cancer. 2018;26(11):3711-9.
17. Rogers LQ, Carter SJ, Williams G, Courneya KS. Physical activity. Handbook of Cancer Survivorship: Springer; 2018. p. 287-307.
18. Spei M-E, Samoli E, Bravi F, La Vecchia C, Bamia C, Benetou V. Physical activity in breast cancer survivors: A systematic review and meta-analysis on overall and breast cancer survival. The Breast. 2019;44:144-52.
19. Steptoe A, Butler N. Sports participation and emotional wellbeing in adolescents. The Lancet. 1996;347(9018):1789-92.
20. Goodwin RD. Association between physical activity and mental disorders among adults in the United States. Preventive medicine. 2003;36(6):698-703.
21. Paffenbarger Jr RS, Kampert JB, Lee IM, Hyde RT, Leung RW, Wing AL. Changes in physical activity and other lifeway patterns influencing longevity. Medicine and science in sports and exercise. 1994;26(7):857-65.
22. Bedillion MF, Ansell EB, Thomas GA. Cancer treatment effects on cognition and depression: The moderating role of physical activity. The Breast. 2019;44:73-80.
23. Ribeiro FE, Palma MR, Silva DTC, Tebar WR, Vanderlei LCM, Fregonesi CEPT, et al. Relationship of anxiety and depression symptoms with the different domains of physical activity in breast cancer survivors. Journal of Affective Disorders. 2020;273:210-4.
24. Kelly DL, Yang GS, Starkweather AR, Siangphoe U, Alexander-Delpech P, Lyon DE. Relationships among fatigue, anxiety, depression, and pain and health-promoting lifestyle behaviors in women with early-stage breast cancer. Cancer nursing. 2020;43(2):134-46.
25. Rogers LQ, Courneya KS, Anton PM, Verhulst S, Vicari SK, Robbs RS, et al. Effects of a multicomponent physical activity behavior change intervention on fatigue, anxiety, and depressive symptomatology in breast cancer survivors: randomized trial. Psycho‐oncology. 2017;26(11):1901-6.
26. Merz EL, Fox RS, Malcarne VL. Expressive writing interventions in cancer patients: a systematic review. Health psychology review. 2014;8(3):339-61.
27. Low CA, Stanton AL, Bower JE, Gyllenhammer L. A randomized controlled trial of emotionally expressive writing for women with metastatic breast cancer. Health Psychology. 2010;29(4):460.
28. Wang L, Geng X, Ji L, Lu G, Lu Q. Treatment decision-making, family influences, and cultural influences of Chinese breast cancer survivors: a qualitative study using an expressive writing method. Supportive Care in Cancer. 2020;28(7):3259-66.
29. Gallagher MW, Long LJ, Tsai W, Stanton AL, Lu Q. The unexpected impact of expressive writing on posttraumatic stress and growth in Chinese American breast cancer survivors. Journal of clinical psychology. 2018;74(10):1673-86.
30. Melissant HC, Jansen F, Eerenstein SE, Cuijpers P, Lissenberg-Witte BI, Sherman KA, et al. A structured expressive writing activity targeting body image-related distress among head and neck cancer survivors: who do we reach and what are the effects? Supportive Care in Cancer. 2021;29(10):5763-76.
31. Lu Q, Gallagher MW, Loh A, Young L. Expressive writing intervention improves quality of life among Chinese-American breast cancer survivors: a randomized controlled trial. Annals of Behavioral Medicine. 2018;52(11):952-62.
32. Leung YW, Maslej MM, Ho C, Razavi S, Uy P, Hosseini M-A, et al. Cocreating meaning through expressive writing and reading for cancer caregivers. Journal of Palliative Care. 2019:0825859719871538.
https://www.paxonline.net/

Un proiect

În parteneriat cu

Merck Sharp & Dohme România SRL

Poligrafiei Blvd., Ana Tower, et. 5, Sector 1, București, P.O box 013704 ®Marcă înregistrată a Merck Sharp & Dohme Corp., *filială a Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, N.J., S.U.A.

Persoanele prezentate în aceste imagini sunt actori și nu reprezintă pacienți reali. Toate numele, personajele și aspectele prezentate în aceste imagini sunt fictive. Orice asemănare cu evenimente sau persoane reale reprezintă o coincidență. Acest material este destinat persoanelor afectate de cancer și are caracter informativ, pentru informatii suplimentare adresați-vă medicului dvs. Imagini cu titlu ilustrativ.

RO-NON-00377

Copyright © 2022 Merck Sharp & Dohme Corp. Toate drepturile rezervate.