Acest diagnostic este însoțit, fără îndoială, de numeroase întrebări referitoare la boală, la tratamentul și etapa de monitorizarea care vi se propun. Scopul acestui onco-plan este de a vă aduce răspunsuri posibile și de a facilita comunicarea cu echipa medicală care vă îngrijește.
20% dintre melanoame au ca punct de plecare o aluniță veche (numită și nev) care degenerează.
În 80% dintre cazuri, se dezvoltă pe o piele sănătoasă, respectiv o piele care nu prezintă pete sau leziuni. Apar sub forma unei pete pigmentare care poate să semene cu un nev pigmentar (aluniță).1,2,3
Majoritatea melanoamelor au mai întâi o progresie orizontală sub aspectul unei pete de ulei la nivelul epidermei, urmată de o fază verticală cu o progresie în adâncime. 1,4
Atât timp cât tumora este localizată la nivelul epidermei, vorbim de melanom >in situ sau „intraepidermic”. În acest stadiu incipient, riscurile de recidivă post-tratament sunt reduse.5
Dacă tumora ajunge la nivelul dermului, vorbim de melanom invaziv. În acest caz, celulele canceroase ar putea să se desprindă de tumoră pentru a invada alte părți ale corpului precum ganglionii, alte regiuni ale pielii sau alte organe. În acest caz, este posibil să se formeze tumori noi în alte părți; acestea poartă denumirea de metastaze. 1
Expunerea la razele ultraviolete naturale (soarele) sau artificiale (lămpi cu UV) reprezintă principalul factor favorizant cunoscut pentru melanom. Acest risc este mai ridicat la persoanele care au suferit arsuri solare, mai ales în copilărie.
Expunerea profesională la pesticide.
Tipul de piele: riscul este mai ridicat dacă aveți pielea albă sau deschisă la culoare cu mulți pistrui și părul blond sau roșcat.
Alunițele: dacă numărul alunițelor de pe corp este mare (peste 50) sau dacă aveți o aluniță mare din naștere sau cu aspect neobișnuit.
Istoricul medical personal: riscul de a dezvolta un al doilea melanom este mai mare decât în rândul populației largi dacă ați avut deja un melanom. De asemenea, boala Parkinson crește riscul de apariție a melanomului.
Antecedentele familiale: riscul de a avea melanom este mai mare dacă cel puțin una dintre rudele de gradul întâi (tată, mamă, frate, soră) a avut melanom.
Tipul de piele: riscul este mai ridicat dacă aveți pielea albă sau deschisă la culoare cu mulți pistrui și părul blond sau roșcat.
Regula ABCDE: testul analitic – vizual.10,11,12
Regula ABCDE descrie caracteristicile unei aluniţe care poate fi melanom şi este un ghid care ajută la monitorizarea modificărilor apărute la nivelul pielii. Nici unul dintre criterii nu este singur suficient pentru a afirma că este vorba despre un melanom, dar criteriul cel mai relevant este criteriul E.Eterogenă, respectiv mai multe culori combinate (maro deschis sau închis, roșu, albăstrui, negru…).
Grosimea melanomului, măsurată în mm, respectiv „indicele Breslow”.
Prezența sau absența unei ulcerații (o mică zgârietură spontană în interiorul tumorii, uneori microscopică).
Un proiect
În parteneriat cu
Poligrafiei Blvd., Ana Tower, et. 5, Sector 1, București, P.O box 013704
®Marcă înregistrată a Merck Sharp & Dohme Corp.,
*filială a Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, N.J., S.U.A.
Persoanele prezentate în aceste imagini sunt actori și nu reprezintă pacienți reali. Toate numele, personajele și aspectele prezentate în aceste imagini sunt fictive. Orice asemănare cu evenimente sau persoane reale reprezintă o coincidență. Acest material este destinat persoanelor afectate de cancer și are caracter informativ, pentru informatii suplimentare adresați-vă medicului dvs. Imagini cu titlu ilustrativ.
RO-NON-00377
Copyright © 2022 Merck Sharp & Dohme Corp. Toate drepturile rezervate.