Grupurile de suport

În cazul cancerului pulmonar și melanom, sunt anumite particularități de care e important să se țină cont, particularități care apar și diferă, de altfel, de la o formă de cancer la alta. E nevoie de astfel de acțiuni de educare, cu accent pe simptomele pe care cancerul pulmonar le poate produce: scuipat cu sange, tuse seacă repetată, dureri intercostale, îngreunarea respirației, oboseala cronică etc. Astfel se poate evita situația în care pacientul se informează de pe internet și nu dintr-o sursă corectă, validată și cu adevărat informativă.

Grupurile de suport din spitale, din clinicile sau secțiile de oncologie sunt formate din pacienți experimentați, voluntari în procent de 100%, care îndrumă pacienții prin intermediul materialelor informative pe care FABC le pune la dispoziție. Acești membri ai grupurilor de suport sunt instruiți, ei sunt tot navigatori care îndrumă pașii pacientului până se acomodează cu ce are de făcut. Mai departe, pacienții sunt îndrumați către asociație, unde intervin alte programe de reabilitare psihologică, consiliere de grup, terapie ocupațională ș.a., unde găsesc material informativ suficient pentru a lămuri anumite nelămuriri.

În acest sens, ei vor primi materiale de suport care conțin informații referitoare la: ce anume trebuie să întrebe medicul, ce trebuie să facă atunci când merg la control, documentele de care au nevoie samd.

Costurile ce trebuie plătite navigatorilor de pacienți sunt suportate de FABC.