Identificați sfaturi care vă pot ajuta să vă pregătiți cât mai bine pentru următoarea ședință de tratament.

Tipul de tratament pentru cancer care vi se prescrie poate fi administrat în mai multe moduri, cum ar fi pe cale orală (oral), masat pe piele (topic), în venă (intravenos) sau prin injecții. Aceste sfaturi vă pot ajuta să vă pregătiți pentru următoarea ședință de tratament, în funcție de tipul de tratament pe care îl veți primi.

Există multe tipuri de proceduri și medicamente care pot fi utilizate pentru a trata cancerul. Vă poate fi de ajutor această listă cu tipuri frecvente de tratamente pentru cancer atunci când vă informați despre metodele de tratament.

Folosiți informațiile de mai jos pentru a vă pregăti pentru tratamentul cancerului, indiferent dacă vi se administrează acasă sau într-o unitate medicală. Solicitați medicului recomandări specifice situației dumneavoastră.

Tratamente administrate în unități medicale

Unele tratamente medicale trebuie administrate într-un cadru medical, cum ar fi o unitate spitalicească dedicată tratamentului cancerului sau cabinetul medicului dumneavoastră.

Ce trebuie făcut înainte de tratamentul cancerului
Ați putea dori să pregătiți o geantă sau un rucsac pe care să le luați cu dumneavoastră în ziua tratamentului.
Luați cu dumneavoastră articole care vă vor ajuta să vă simțiți confortabil:

Aduceți un pulover sau o pătură confortabilă, care vă poate ajuta, deoarece sălile de tratament pot fi adesea răcoroase.
• Aduceți lucruri cu care să vă ocupați timpul: Aduceți materiale de lectură, muzică sau un film pe telefon sau tabletă și nu uitați căștile!
• Aduceți o activitate: Aduceți puzzle-uri, cuvinte încrucișate, sudoku, materiale tip hobby sau jocuri de cărți, mai ales dacă aveți voie să veniți însoțit(ă).
• Aduceți gustări: Unele ședințe de tratament pot dura câteva ore, așa că este posibil să vi se facă foame.

Dacă planul dumneavoastră de tratament include administrarea a mai mult de un medicament, poate fi util să reamintiți echipei medicale în ziua tratamentului ce alte medicamente luați și dozele acestora.
De asemenea:
  • Începeți să vă hidratați cu 24 de ore înainte de tratament și asigurați-vă că beți multă apă în ziua respectivă.
  • Luați un mic dejun sau un prânz sănătos înainte de tratament, cu excepția cazului în care medicul sau echipa vă cere să nu mâncați înainte.
  • Solicitați echipei medicale recomandări specifice situației dumneavoastră.

Uneori unele reacții adverse sunt de așteptat, asigurați-vă că vă informați medicul sau echipa medicală despre toate aceste reacții și despre cum vă simțiți.

De asemenea, vă puteți aștepta la:
  • Învinețire și disconfort ușor la locul administrării i.v./injecției.
  • Este important să rețineți că medicamentele afectează fiecare pacient în mod diferit. Unii oameni se simt obosiți după unele tratamente, iar unii pot avea mai multă energie.
  • Aflați cum puteți gestiona reacțiile adverse.
  • Dacă urmați mai mult de un tip de tratament, monitorizați-vă starea, urmariți orice simptome sau reacții adverse pe care le manifestați după administrarea fiecăruia dintre acestea