Strategii de luptă împotriva cancerului

Găsește susținere

Nimeni nu ar trebui să se simtă singur după ce este diagnosticat cu o boală precum cancerul. Sprijinul familiei, al prietenilor sau chiar al comunității te poate ajuta să faci față stărilor emoționale prin care vei trece odată ce ai fost diagnosticat cu această boală. Uneori însă, poate fi dificil să discuți despre diagnosticul primit cu cineva care nu a avut niciodată o boală precum cancerul, chiar dacă persoana respectivă îți este apropiată.
Există numeroase grupuri de susținere pentru persoanele diagnosticate cu cancer, atât în mediul virtual, cât și în cel offline. Astfel de grupuri te pot pune în legătură cu un mentor, o persoană care a avut un diagnostic similar și a supraviețuit cancerului, astfel încât să înveți din experiența respectivului/respectivei.
Mai poți cere ajutorul unui navigator de pacienți care te poate ajuta să parcurgi toate etapele necesare în această călătorie, odată ce ai primit diagnosticul de cancer

Fii pregătit

Vizitele regulate la medic sunt o oportunitate bună pentru tine și familia ta să primiți informații valoroase despre boală și planul de tratament. Timpul pe care îl petreci în cabinetul medicului oncolog poate fi limitat, astfel că este indicat să îți pregătești în avans întrebările. Ordonează-ți subiectele care te îngrijorează și adresează prima oara cele mai importante întrebări. Asigură-te că nu se pierde niciun detaliu important după ce părăsești cabinetul medicului – pentru aceasta, roagă o persoană apropiată să te însoțească și să ia notițe în timpul vizitei la medicul oncolog sau întreabă docorul dacă este de acord să înregistrezi conversația pe telefon.

Ascultă-ți corpul

În lupta împotriva cancerului, este important să îți asculți corpul. Pe durata tratamentului este posibil să ai mai multă energie sau poftă de mâncare în unele zile decât în altele, o situație cu totul firească dacă te confrunți cu o astfel de boală.

Odihnește-te sau mănâncă atunci când simți nevoia. Există posibilitatea ca, după tratament, să observi o schimbare în nivelul tău de activitate, să obosești mai repede sau să simți că respiri cu greutate. Stabilește-ți obiective simple pentru a-ți recăpăta forțele și explorează activitățile potrivite pentru „noua normalitate”.

Noua normalitate. Noul tu

„Noua normalitate” este diferită pentru fiecare persoană în parte. Procesarea schimbărilor prin care ai trecut și atingerea unei stări de confort cu „noua normalitate” te vor ajuta să te adaptezi, în timp, cu etapele pe care trebuie să le parcurgi în călătoria ca persoană diagnosticată cu cancer.

Depășește stigmatizarea

Deși orice persoană se poate îmbolnăvi de cancer, există o preconcepție, larg răspândită, că aceasta este o boală auto-provocată46. În cazul cancerului pulmonar, persoanele care fumează sau au fumat se învinovățesc adesea pentru dezvoltarea bolii, iar cei care nu au fumat se pot simți rușinați sau vinovați46.

Stigmatul îi poate reține pe bolnavi să vorbească și să adreseze întrebări importante despre cum se pot îngriji mai bine46. Înconjoară-te de persoane care îți îmbunătățesc starea de spirit și canalizează-ți energia pentru a-i educa pe ceilalți cu privire la boala ta, astfel încât să îți fie mai ușor să comunici cu ei47. În același timp, nu uita să acorzi atenție propriului tratament și propriei recuperări, conform indicațiilor primite de la medicul specialist.

Fii propriul tău susținător

Persoanele care au fost diagnosticate cu o boală precum cancerul pulmonar trăiesc cu povara stigmatului. Dacă ai această boală, este important să înțelegi ce se întâmplă cu tine și cu organismul tău – poți să ceri o a doua opinie de la un medic specialist care te poate ajuta să lupți împotriva acestei boli, să discuți deschis cu medicul tău și să îi spui dacă ai dificultăți în a înțelege o explicație sau anumiți termeni medicali, să îl întrebi unde anume poți găsi informații suplimentare despre boala de care suferi și să te documentezi atunci când trebuie să iei decizii privind sănătatea ta. Fii propriul tău susținător!

diferența

Dacă diagnosticarea cu această boală ți-a afectat viața de zi cu zi, fie că ești aparținător, persoană diagnosticată cu cancer sau un specialist care lucrează cu astfel de persoane, caută modalități prin care să crești gradul de conștientizare cu privire la cancer.

Dacă ai posibilitatea, implică-te în grupuri locale de susținere a persoanelor diagnosticate cu cancer sau în centre locale de tratament al cancerului. Prin intermediul acestor tipuri de organizații, îți poți împărtăși povestea, te poți oferi voluntar sau poți activa ca mentor pentru cineva care are nevoie de sprijin.