Care sunt pricipalele aspecte ce țin de nutriția ta, pe care trebuie să le urmărești cu atenție:


O nutriție corectă ajută corpul să facă față provocărilor apărute odată cu afecțiunea propriu-zisă – cancer pulmonar sau melanom. Un plan alimentar corect îți va da forță și energie, atât de necesare recuperării și vindecării, te va ajuta să faci față efectelor adverse ale tratamentului, va reduce riscul de infecție și te va ajuta să îți menții psihicul puternic4.

Importanța proteinelor în dietă9
Proteinele sunt esențiale pentru repararea țesuturilor6, pentru construirea unui sistem imunitar puternic. Ele au rolul de a furniza organismului energie, fiind și foarte sățioase. Sursele principale de proteine adecvate persoanelor diagnosticate cu cancer sunt: peștele, carnea de pui, curcan și vită, ouăle, oleaginoasele (nuci, semințe de floarea soarelui, caju, migdale, cânepă), leguminoasele (linte, năut, fasole uscată, mazăre), alge marine, lactatele proaspete (în special cele de capră) și cerealele integrale10.

De ce sunt importante grăsimile în dietă9

Importanța glucidelor în dietă9
Carbohidrații sunt principala sursă de energie a corpului5,10, fiind esențiali în funcționarea optimă a organelor și în susținerea activității fizice. Cele mai sănătoase surse sunt fructele, cerealele integrale și amidonoasele. Acestea sunt bogate în vitamine, fibre, minerale și fitonutrienți cheie pentru celulele corpului. Cerealele integrale se regăsesc în produsele de panificație, în făină integrală și în fulgii integrali de cereale10. În acest caz, fii atent la etichetele produselor – este important să fie menționat că făina este 100% integrală.

Lista alimentelor complet interzise pentru persoanele diagnosticate cu cancer:
alcoolul
mezelurile
produsele rafinate (zahăr alb, făina albă și derivate)
fast food-urile
produsele de patiserie
conservele
alimentele prăjite (carne, cartofi etc.), afumate, rântașurile
alimentele modificate genetic
sarea în exces
