[print-me target=".elementor-1755, .elementor-element.elementor-element-7f31cdc"]

Cancer pulmonar

O nutriție corectă ajută corpul să facă față provocărilor apărute odată cu afecțiunea propriu-zisă – cancer pulmonar sau melanom. Un plan alimentar corect îți va da forță și energie, atât de necesare recuperării și vindecării, te va ajuta să faci față efectelor adverse ale tratamentului, va reduce riscul de infecție și te va ajută să îți menții psihicul puternic4. Este posibil ca sistemul imunitar să fie slăbit și să crească riscul de infecții. De aceea, trebuie să respecți câteva reguli de igienă alimentară:

  • spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun înainte de a găti și de a mânca
  • spală fructele și legumele sub jet de apă
  • pentru a îndepărta o parte din pesticidele din fructe și legume, pune-le la înmuiat 15 minute în apă cu bicarbonat (la un litru de apă pune 4 linguri bicarbonat)
  • aruncă alimentele cu mucegai sau cele care sunt parțial stricate
  • cumpără fructe întregi, nu jumătăți de fructe (ananas tăiat, pepene feliat, varză sau rădăcinoase tocate etc.)
  • înainte de utilizare, miroase alimentele; dacă au miros ciudat, aruncă-le fără să le guști
    ține alimentele în frigider
  • dezgheață carnea în frigider, nu la temperatura camerei; după decongelare, gătește carnea imediat și nu o mai congela din nou
  • ține ouăle în frigider, uită-te la termenul de expirare
    spală des cu detergent bio și apă caldă tocătorul de alimente
  • nu folosi cuptorul cu microunde
  • dacă mănânci tofu, taie-l cubulețe pe care le fierbi 5 minute și apoi le consumi
  • folosește un termometru pentru mâncare; carnea trebuie să fie gătită până când dispare culoarea roz, iar zeama ce iese din carne să fie limpede, fără culoare. Pentru carnea de pui și curcan este recomandat să fie gătite până la 80-83 grade Celsius, iar carnea roșie până la 70-71 grade Celsius
  • utilizează fierberea simplă sau la aburi, coacerea alimentelor sau hrană crudă și evită prăjelile; coacerea înseamnă să nu adaugi deloc ulei și să folosești hârtie de copt ecologică, neînălbită cu clor și fără chromium
  • dacă îți iei mâncare gata preparată și împachetată (ceea ce nu e recomandat), verifică să fie etanș închisă și să nu fie cutia în tensiune
  • evită smântâna sau brânza dulce la vrac
  • evită cremele de brânză și icrele preparate, neambalate
  • evită să guști produsele oferite gratuit de producători ce sunt servite gata tăiate
  • evită înghețata de la tonomat (cea care are o consistență moale)
  • verifică data de producție/expirare a alimentelor; cumpără-le pe cele mai proaspete
  • alege pachete de semințe precum nuci, migdale vidate în stare crudă
  • dacă mănânci în oraș, nu mânca alimente crude: fructe, salate, fresh-uri de fructe
  • nu mânca de la restaurante cu bufet suedez
  • nu consuma carne insuficient preparată termic (precum carnea în sânge), evită peștele crud, evită pateurile raw vegane din restaurante

Unele mâncăruri te pot ajuta să îți recapeți forța. Alte mâncăruri pot avea un conținut ridicat de calorii, important dacă te străduiești să mănânci regulat.

Iată câțiva termeni care să te ajute să alegi alimentele potrivite, fără să te simți copleșit.

• Substanțe nutritive — Substanțele nutritive sunt esențiale pentru creșterea, activitatea și repararea corpului. Acestea includ carbohidrați, proteine, grăsimi, apă, vitamine și minerale. Toată lumea are nevoie de substanțe nutritive, însă vârsta, sexul și nivelul de activitate fizică al unei persoane decid cantitatea necesară.
• Calorii — La fel precum minutele măsoară timpul și metrii măsoară lungimea, caloriile măsoară energia dintr-un aliment. Corpul are nevoie de energie pentru a funcționa, motiv pentru care este nevoie de o alimentație care să susțină viața. Caloriile se regăsesc în carbohidrați, proteine și grăsimi.
• Carbohidrați — Carbohidrații sunt sursa principală de energie a organismului. Carbohidrații sunt prezenți în majoritatea alimentelor și sunt disponibili în două forme:
• Carbohidrați simpli sau zaharuri simple, care vă oferă rapid energie și se regăsesc în alimente precum fructe, legume și lapte.
• Carbohidrați complecși sau amidon, care vă oferă energie de durată și se regăsesc în cereale, cartofi, mazăre și fasole.
• Grăsimi — Grăsimile sunt utilizate de corp pentru a produce celule, a proteja organe și pentru a facilita absorbția anumitor vitamine.
• Fibre — Fibrele se regăsesc doar în alimente vegetale precum fructe, legume, cereale, nuci și semințe.
• Proteine — Proteinele sunt prezente atât în surse vegetale, cât și animale. Acestea sunt formate din aminoacizi, utilizați ca blocuri pentru întreținerea și vindecarea fiecărui aspect al corpului.
• Vitamine și minerale — Vitaminele, precum A, C, E, D, și mineralele precum fierul, calciul și magneziul sunt substanțe nutritive necesare în funcționarea optimă a organismului, creșterea și repararea țesuturilor.

Dacă te confrunți cu provocări care nu îți permit să mănânci anumite alimente, consultă aceste rețete sănătoase care te pot ajuta să îți optimizezi aportul nutrițional, mâncând în continuare ce îți place. Este important să consultați și echipa medicală.Un diagnostic de melanom sau cancer pulmonar poate fi o experiență foarte dificilă pentru tine și cei din jurul tău. Însă, dacă le împărtășești acestora gândurile și sentimentele tale, te poți simți mai apropiat de ei și poți primi susținerea și suportul de care ai nevoie. Este posibil să nu te simți pregătit să vorbești cu cei apropiați imediat după ce ai aflat diagnosticul. Sau, dacă te simți, s-ar putea să nu ști cum anume să începi o discuție. De cele mai multe ori, persoanele diagnosticate cu cancer se simt stresate că vor spune ceva greșit și decid să nu vorbească. Dacă vrei să împărtășești experiența ta, inițiază conversația și reține că sunt multe locuri în care poți găsi sprijinul și ajutorul de care ai nevoie4. Discută deschis cu medicii care te ajută. În acest fel, vei putea cunoaște mai bine boala cu care te confrunți, dar și pașii pe care trebuie să îi urmezi pe parcursul fiecărei etape de tratament.

 

Cum să gestionezi emoțiile

Cel mai la îndemână pentru tine sunt câteva activități simple, precum1:

• Să discuți deschis cu familia sau prietenii despre sentimentele și temerile pe care le ai1
• Să apelezi la un terapeut sau un asistent social1
• Să te alături unui grup de suport, pentru a primi ajutor1
• Să apelezi la meditație sau rugăciune1
• Să încerci să menții o atitudine pozitivă și să îți canalizezi energia spre starea de bine1
• Să ții un jurnal sau să găsești o altă modalitate prin care să îți exprimi sentimentele în mod artistic, cum ar fi desenul, pictura, sau muzica1

Rețete sănătoase

Dacă te confrunți cu provocări care nu îți permit să mănânci anumite alimente, consultă mai multe propuneri de rețete sănătoase, care te pot ajuta să îți optimizezi aportul nutrițional, mâncând în continuare ce îți place.

Senzație de amețeală și vomă

O respirație corectă asigură un echilibru optim între „intrările” şi „ieșirile” aerului din corp, furnizând oxigenul indispensabil vieții. O respirație incorectă, pe de altă parte, prin inspirarea unui volum mai scăzut de aer, reduce cantitatea de oxigen la nivelul țesuturilor, cu efecte negative atât la nivel fiziologic (vertij, dureri de cap, stare de oboseală, extremități reci, puls mărit ş.a.), cât şi la nivelurile emoțional, cognitiv şi comportamental (iritabilitate, agitație, stări anxioase, dificultăți de concentrare, în luarea deciziilor etc.)3.
Atunci când avem o stare de agitație, suntem speriați sau nervoși, avem tendința să respirăm rapid, sacadat, neregulat şi superficial, umplând cu aer doar pieptul (partea superioară a plămânilor).
Acest tip de respirație este numită respirație toracică. Respirația toracică nu asigură un aport suficient de oxigen, deoarece doar o parte a plămânilor se umple cu aer3.

Senzorii chimici ai plămânilor detectează nivelul dioxidului de carbon, iar în cazul unei cantități mai mici de oxigen transmite un mesaj creierului. Un nivel ridicat de dioxid de carbon sau un nivel scăzut de oxigen este interpretat de creier ca o nevoie suplimentară de oxigen. Creierul răspunde automat prin mărirea ratei respiraţiei, pentru aprovizionarea cu oxigen.
Se ajunge, astfel, la hiperventilaţie, adică o respiraţie accelerată, întretăiată, cu senzația de oprire a respiraţiei, de sufocare. Hiperventilaţia scoate brusc dioxidul de carbon din organism, balanța chimică se dezechilibrează, având loc o supraoxigenare.

Acest proces duce la apariția senzației de amorțeală şi de furnicături ale buzelor si ale vârfurilor degetelor de la mâini şi de la picioare, apariția palpitațiilor, puls ridicat, transpirație, dureri pectorale, vertij, tinitus, etc. Toate aceste reacții fiziologice sunt interpretate ca fiind semne ale unui pericol şi se declanșează un răspuns din partea organismului de tipul atacului de panică3.

Fiecare respiraţie, în stare de relaxare, are echivalentul unei jumătăți de litru, însemnând a zecea parte din volumul plămânilor, care este de 5 litri. Aceasta înseamnă că o bună parte din aerul folosit rămâne în plămâni. Tipul de respiraţie care asigură acest aport constant de oxigen este cea diafragmatică, numită şi respiraţie abdominală. Atunci când respirăm abdominal, umplem partea inferioară a plămânilor, respirând mai profund, mai rar, inspirând, astfel, un volum mai mare de aer, implicit şi de oxigen. În mod natural, respirăm abdominal atunci când dormim şi când suntem relaxați; bebelușii respiră abdominal3.

Cel mai simplu mod de a afla cum respiri este de a îți așeza o mână pe abdomen, lângă linia taliei şi cealaltă mână pe mijlocul pieptului. Inspirând şi expirând de câteva ori, așa cum faceți în mod obișnuit, vei observa care dintre mâini se ridică mai mult. Dacă respiri corect, abdomenul se ridică şi coboară cu fiecare respiraţie. Acest lucru este deosebit de important, pentru că ajută la corectarea propriei respirații, îndeosebi în timpul stărilor de anxietate, când respirația devine toracică3.

Cum poți respira corect3:

  •  alege o poziție comodă, confortabilă
  •  așază o mână pe abdomen şi cealaltă pe piept
  • inspiră încet, pe nas, timp de 4 secunde
  •  abdomenul trebuie să se ridice mai mult, iar pieptul mai puțin
  •  ține aerul în plămâni timp de o secundă
  • expiră încet, pe gură, timp de 4 secunde
  • lasă maxilarul relaxat; rotunjește puțin buzele, ca şi cum ai sufla în ceva

Se recomandă repetarea ciclului de inspirație – expirație de 8-10 ori. De asemenea, pentru ca exercițiile să devină o constată în viața ta de zi cu zi, iți sugerăm să păstrezi aceleași momente din zi şi să menții aproximativ aceeași durată a exercițiului de fiecare dată când îl practici. Nu forța nici inspirația, nici expirația. Ritmul respiraţiei încetinește şi se simte o stare plăcută de relaxare. Pe măsură ce te familiarizezi cu exercițiul de respiraţie, nu mai e nevoie să ții mâinile pe corp. Poți ține ochii închiși sau deschiși, cum este mai confortabil. Dacă simți vreun disconfort (fizic sau emoțional) atunci când practici exercițiul de respiraţie, te poți opri şi îl poți relua mai târziu, în aceeași zi. În mod similar cu celelalte tehnici de relaxare, efectuează zilnic exercițiul de respiraţie, de două sau de trei ori3.

Oboseală

Te poți confrunta cu multe efecte adverse ale acestor terapii: lipsa poftei de mâncare, oboseală extremă, senzație de gură uscată, inflamații ale gâtului sau ale gurii, probleme gingivale, grețuri, vărsături, diaree sau constipație, în unele cazuri, chiar depresie.

Sfaturi nutriționale

  • planifică mesele din timp și pregătește porții în plus, dacă este posibil, pentru a le congela pentru când vei avea nevoie12
  •  alege alimente bogate în proteine și calorii12
  •  pentru a-ți conserva energia, ia 5-6 mese mici frecvente în loc de trei mese bogate12
  •  hidratează-te în permanență; bea minimum 8-10 pahare de aproximativ 200 ml de lichide pe zi12
  • dacă medicul îți recomandă, încearcă băuturi nutriționale sau înlocuitoarele de masă lichide12

Alte sugestii:

  •  ascultă-ți corpul; planifică perioade scurte de somn sau odihnă pe parcursul zilei și dormi profund noaptea
  •  fii activ; o plimbare scurtă sau exercițiile fizice pe perioade scurte în fiecare zi te pot ajuta să te simți mai bine20
  • relaxează-te; încearcă exerciții precum stretching, yoga, masaj sau aromaterapie
  • urmărește nivelurile de oboseală zilnice; acest lucru îl poate ajuta pe medicul tău să identifice aspecte care ar putea contribui la oboseală, cum ar fi tulburări de somn/trezire și alte efecte secundare
  • planifică-ți ziua astfel încât să desfășori cele mai importante activități în primele ore ale zilei
  • acceptă ajutorul membrilor familiei și al prietenilor pentru cumpărături și pentru a-ți pregăti masa, pentru drumuri sau treburi casnice

Senzația de gură uscată/Afte bucale

Te poți confrunta cu multe efecte adverse ale acestor terapii: lipsa poftei de mâncare, oboseală extremă, senzație de gură uscată, inflamații ale gâtului sau ale gurii, probleme gingivale, grețuri, vărsături, diaree sau constipație, în unele cazuri, chiar depresie.
Sfaturi nutriționale:
• hidratează-te și bea multe lichide pe parcursul zilei
• bea lichide cu ajutorul unui pai pentru a evita zonele dureroase
• evită alimentele sărate, picante, acide, cu textură dură sau grunjoasă, care provoacă durere când sunt consumate
• consumă alimentele la temperatura camerei
• optează pentru alimente ușoare, precum supe, smoothie-uri, iaurt, cereale, mâncăruri la caserolă, ouă, carne moale, fructe și legume bine gătite și zdrobite
• când e necesar, optează pentru alimente pasate pentru a obține o textură cât mai ușoară
• pentru a frăgezi mâncarea, folosește sosuri, lichide, supă de legume sau zeamă de carne
• bea shake-uri sau smoothie-uri bogate în calorii (cu pudră de proteine, lapte sau lapte de orez/migdale, unt de nuci, iaurt și/sau fructe aromate)
• pentru a-ți umezi gura, folosește fulgi de gheață, gumă fără zahăr și consumă bomboane cu miere și propolis
• dacă ai gura uscată, dar nu ai afte, încearcă un aliment sau lichid acru (lămâie, lime, murături) pentru a stimula producția de salivă
Alte sugestii:
• discută cu medicul dacă simți că ai nevoie de medicație pentru a calma durerea provocată de afte
• medicul îți poate recomanda să consulți un medic stomatolog înainte de a începe tratamentul pentru cancer
• adresează-te medicului sau asistentei dacă prezinți roșeață, afte sau ulcerații în gură, sângerări ale gingiilor sau gurii, dificultăți sau dureri atunci când înghiți, durere care nu se ameliorează cu medicația analgezică
• folosește o periuță de dinți mică, cu peri moi, pentru a-ți peria delicat dinții și limba după fiecare masă și la culcare
• clătește-ți gura o dată la 4-6 ore sau mai frecvent, dacă este necesar
• evită produsele de îngrijire orală care conțin alcool deoarece îți vor usca și irita gura
• după utilizarea produselor de îngrijire orală, utilizează un produs emolient pentru buze
• evită băuturile alcoolice și tutunul deoarece acestea irită și usucă gura

Suport general

Găsește susținere
Nimeni nu ar trebui să se simtă singur după ce este diagnosticat cu o boală precum cancerul. Sprijinul familiei, al prietenilor sau chiar al comunității te poate ajuta să faci față stărilor emoționale prin care vei trece odată ce ai fost diagnosticat cu această boală. Uneori însă, poate fi dificil să discuți despre diagnosticul primit cu cineva care nu a avut niciodată o boală precum cancerul, chiar dacă persoana respectivă îți este apropiată.
Există numeroase grupuri de susținere pentru persoanele diagnosticate cu cancer, atât în mediul virtual, cât și în cel offline. Astfel de grupuri te pot pune în legătură cu un mentor, o persoană care a avut un diagnostic similar și a supraviețuit cancerului, astfel încât să înveți din experiența respectivului/respectivei.
Mai poți cere ajutorul unui navigator de pacienți care te poate ajuta să parcurgi toate etapele necesare în această călătorie, odată ce ai primit diagnosticul de cancer.

Fii pregătit
Vizitele regulate la medic sunt o oportunitate bună pentru tine și familia ta să primiți informații valoroase despre boală și planul de tratament. Timpul pe care îl petreci în cabinetul medicului oncolog poate fi limitat, astfel că este indicat să îți pregătești în avans întrebările. Ordonează-ți subiectele care te îngrijorează și adresează prima oara cele mai importante întrebări. Asigură-te că nu se pierde niciun detaliu important după ce părăsești cabinetul medicului – pentru aceasta, roagă o persoană apropiată să te însoțească și să ia notițe în timpul vizitei la medicul oncolog sau întreabă doctorul dacă este de acord să înregistrezi conversația pe telefon.

Ascultă-ți corpul
În lupta împotriva cancerului, este important să îți asculți corpul. Pe durata tratamentului este posibil să ai mai multă energie sau poftă de mâncare în unele zile decât în altele, o situație cu totul firească dacă te confrunți cu o astfel de boală.
Odihnește-te sau mănâncă atunci când simți nevoia. Există posibilitatea ca, după tratament, să observi o schimbare în nivelul tău de activitate, să obosești mai repede sau să simți că respiri cu greutate. Stabilește-ți obiective simple pentru a-ți recăpăta forțele și explorează activitățile potrivite pentru „noua normalitate”.

Noua normalitate. Noul tu
„Noua normalitate” este diferită pentru fiecare persoană în parte. Procesarea schimbărilor prin care ai trecut și atingerea unei stări de confort cu „noua normalitate” te vor ajuta să te adaptezi, în timp, cu etapele pe care trebuie să le parcurgi în călătoria ca persoană diagnosticată cu cancer.

Depășește stigmatizarea
Deși orice persoană se poate îmbolnăvi de cancer, există o preconcepție, larg răspândită, că aceasta este o boală auto-provocată . În cazul cancerului pulmonar, persoanele care fumează sau au fumat se învinovățesc adesea pentru dezvoltarea bolii, iar cei care nu au fumat se pot simți rușinați sau vinovați46.
Stigmatul îi poate reține pe bolnavi să vorbească și să adreseze întrebări importante despre cum se pot îngriji mai bine46. Înconjoară-te de persoane care îți îmbunătățesc starea de spirit și canalizează-ți energia pentru a-i educa pe ceilalți cu privire la boala ta, astfel încât să îți fie mai ușor să comunici cu ei. În același timp, nu uita să acorzi atenție propriului tratament și propriei recuperări, conform indicațiilor primite de la medicul specialist.

Fii propriul tău susținător
Persoanele care au fost diagnosticate cu o boală precum cancerul pulmonar trăiesc cu povara stigmatului. Dacă ai această boală, este important să înțelegi ce se întâmplă cu tine și cu organismul tău – poți să ceri o a doua opinie de la un medic specialist care te poate ajuta să lupți împotriva acestei boli, să discuți deschis cu medicul tău și să îi spui dacă ai dificultăți în a înțelege o explicație sau anumiți termeni medicali, să îl întrebi unde anume poți găsi informații suplimentare despre boala de care suferi și să te documentezi atunci când trebuie să iei decizii privind sănătatea ta. Fii propriul tău susținător!

Fă diferența
Dacă diagnosticarea cu această boală ți-a afectat viața de zi cu zi, fie că ești aparținător, persoană diagnosticată cu cancer sau un specialist care lucrează cu astfel de persoane, caută modalități prin care să crești gradul de conștientizare cu privire la cancer.
Dacă ai posibilitatea, implică-te în grupuri locale de susținere a persoanelor diagnosticate cu cancer sau în centre locale de tratament al cancerului. Prin intermediul acestor tipuri de organizații, îți poți împărtăși povestea, te poți oferi voluntar sau poți activa ca mentor pentru cineva care are nevoie de sprijin. “Suport general

Sfaturi pentru o comunicare deschisă și plină de sens

Fii sincer4
Gândește-te la modul în care abordezi, în prezent, conversațiile cu alte persoane. Adopți o postură curajoasă, sau pur și simplu stai tăcut? Nu ai de ce să te prefaci pentru binele celorlalți. Dacă ești sincer cu tine și cu cei din jur, vei reuși să îți gestionezi emoțiile mai bine. Dacă îți ascunzi sentimentele, acest lucru te poate împiedica să primești ajutorul de care ai nevoie4.

Acceptă-ți sentimentele4
Este normal să simți furie și frustrare atunci când ești diagnosticat cu cancer și este posibil să manifești aceste stări, neintenționat, față de persoanele din jurul tău. Încearcă să înțelegi adevărata sursă a furiei pe care o simți. Te neliniștește viitorul? Te îngrijorează aspectul financiar sau faptul că ai putea deveni o povară pentru cei dragi? Discutând despre stările emoționale pe care le ai, vei putea găsi o cale pentru a le depăși4.

Înscrie-te în grupuri de suport4
Sprijinul familiei și al prietenilor este prețios, însă un grup de suport îți poate oferi ceva unic: ocazia să întâlnești alte persoane și apropiați ai acestora, care se confruntă cu aceeași boală. Ei vor înțelege prin ce treci – te pot ajuta să îți exprimi sentimentele și să gestionezi anumite situații4.

Nu te grăbi
Este foarte posibil să treacă ceva timp înainte ca tu și familia, sau prietenii să vă simțiți confortabil să împărtășiți ceea ce simțiți cu privire la diagnosticul de cancer. Acordați-vă timp și parcurgeți procesul împreună.

Melanom

O nutriție corectă ajută corpul să facă față provocărilor apărute odată cu afecțiunea propriu-zisă – cancer pulmonar sau melanom. Un plan alimentar corect îți va da forță și energie, atât de necesare recuperării și vindecării, te va ajuta să faci față efectelor adverse ale tratamentului, va reduce riscul de infecție și te va ajută să îți menții psihicul puternic4. Este posibil ca sistemul imunitar să fie slăbit și să crească riscul de infecții. De aceea, trebuie să respecți câteva reguli de igienă alimentară:

• spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun înainte de a găti și de a mânca
• spală fructele și legumele sub jet de apă
• pentru a îndepărta o parte din pesticidele din fructe și legume, pune-le la înmuiat 15 minute în apă cu bicarbonat (la un litru de apă pune 4 linguri bicarbonat)
• aruncă alimentele cu mucegai sau cele care sunt parțial stricate
• cumpără fructe întregi, nu jumătăți de fructe (ananas tăiat, pepene feliat, varză sau rădăcinoase tocate etc.)
• înainte de utilizare, miroase alimentele; dacă au miros ciudat, aruncă-le fără să le guști
• ține alimentele în frigider
• dezgheață carnea în frigider, nu la temperatura camerei; după decongelare, gătește carnea imediat și nu o mai congela din nou
• ține ouăle în frigider, uită-te la termenul de expirare
• spală des cu detergent bio și apă caldă tocătorul de alimente
• nu folosi cuptorul cu microunde
• dacă mănânci tofu, taie-l cubulețe pe care le fierbi 5 minute și apoi le consumi
• folosește un termometru pentru mâncare; carnea trebuie să fie gătită până când dispare culoarea roz, iar zeama ce iese din carne să fie limpede, fără culoare. Pentru carnea de pui și curcan este recomandat să fie gătite până la 80-83 grade Celsius, iar carnea roșie până la 70-71 grade Celsius
• utilizează fierberea simplă sau la aburi, coacerea alimentelor sau hrană crudă și evită prăjelile; coacerea înseamnă să nu adaugi deloc ulei și să folosești hârtie de copt ecologică, neînălbită cu clor și fără chromium
• dacă îți iei mâncare gata preparată și împachetată (ceea ce nu e recomandat), verifică să fie etanș închisă și să nu fie cutia în tensiune
• evită smântâna sau brânza dulce la vrac
• evită cremele de brânză și icrele preparate, neambalate
• evită să guști produsele oferite gratuit de producători ce sunt servite gata tăiate
• evită înghețata de la tonomat (cea care are o consistență moale)
• verifică data de producție/expirare a alimentelor; cumpără-le pe cele mai proaspete
• alege pachete de semințe precum nuci, migdale vidate în stare crudă
• dacă mănânci în oraș, nu mânca alimente crude: fructe, salate, fresh-uri de fructe
• nu mânca de la restaurante cu bufet suedez
• nu consuma carne insuficient preparată termic (precum carnea în sânge), evită peștele crud, evită pateurile raw vegane din restaurante

Unele mâncăruri te pot ajuta să îți recapeți forța. Alte mâncăruri pot avea un conținut ridicat de calorii, important dacă te străduiești să mănânci regulat.
Iată câțiva termeni care să te ajute să alegi alimentele potrivite, fără să te simți copleșit.
• Substanțe nutritive — Substanțele nutritive sunt esențiale pentru creșterea, activitatea și repararea corpului. Acestea includ carbohidrați, proteine, grăsimi, apă, vitamine și minerale. Toată lumea are nevoie de substanțe nutritive, însă vârsta, sexul și nivelul de activitate fizică al unei persoane decid cantitatea necesară.
• Calorii — La fel precum minutele măsoară timpul și metrii măsoară lungimea, caloriile măsoară energia dintr-un aliment. Corpul are nevoie de energie pentru a funcționa, motiv pentru care este nevoie de o alimentație care să susțină viața. Caloriile se regăsesc în carbohidrați, proteine și grăsimi.
• Carbohidrați — Carbohidrații sunt sursa principală de energie a organismului. Carbohidrații sunt prezenți în majoritatea alimentelor și sunt disponibili în două forme:
• Carbohidrați simpli sau zaharuri simple, care vă oferă rapid energie și se regăsesc în alimente precum fructe, legume și lapte.
• Carbohidrați complecși sau amidon, care vă oferă energie de durată și se regăsesc în cereale, cartofi, mazăre și fasole.
• Grăsimi — Grăsimile sunt utilizate de corp pentru a produce celule, a proteja organe și pentru a facilita absorbția anumitor vitamine.
• Fibre — Fibrele se regăsesc doar în alimente vegetale precum fructe, legume, cereale, nuci și semințe.
• Proteine — Proteinele sunt prezente atât în surse vegetale, cât și animale. Acestea sunt formate din aminoacizi, utilizați ca blocuri pentru întreținerea și vindecarea fiecărui aspect al corpului.
• Vitamine și minerale — Vitaminele, precum A, C, E, D, și mineralele precum fierul, calciul și magneziul sunt substanțe nutritive necesare în funcționarea optimă a organismului, creșterea și repararea țesuturilor.

Dacă te confrunți cu provocări care nu îți permit să mănânci anumite alimente, consultă aceste rețete sănătoase care te pot ajuta să îți optimizezi aportul nutrițional, mâncând în continuare ce îți place. Este important să consultați și echipa medicală.Un diagnostic de melanom sau cancer pulmonar poate fi o experiență foarte dificilă pentru tine și cei din jurul tău. Însă, dacă le împărtășești acestora gândurile și sentimentele tale, te poți simți mai apropiat de ei și poți primi susținerea și suportul de care ai nevoie. Este posibil să nu te simți pregătit să vorbești cu cei apropiați imediat după ce ai aflat diagnosticul. Sau, dacă te simți, s-ar putea să nu ști cum anume să începi o discuție. De cele mai multe ori, persoanele diagnosticate cu cancer se simt stresate că vor spune ceva greșit și decid să nu vorbească. Dacă vrei să împărtășești experiența ta, inițiază conversația și reține că sunt multe locuri în care poți găsi sprijinul și ajutorul de care ai nevoie4. Discută deschis cu medicii care te ajută. În acest fel, vei putea cunoaște mai bine boala cu care te confrunți, dar și pașii pe care trebuie să îi urmezi pe parcursul fiecărei etape de tratament.

Pierderea apetitului

Cancerul și tratamentul de cancer îți pot aduce schimbări la nivelul gustului și al mirosului. Aceste schimbări îți pot afecta apetitul și sunt deseori descrise ca fiind gusturi amare sau metalice. De asemenea, mâncarea poate părea mult prea sărată sau dulce. Dacă întâmpini aceste probleme, încearcă preparate marinate, condimente, băuturi și modalități de a prepara mâncarea diferite de cele pe care le utilizezi în mod uzual. De asemenea, păstrează-ți gura curată prin clătire și periere, lucru ce poate ajuta ca preparatele să aibă un gust mai bun. Vestea bună este că, de obicei, aceste schimbări dispar după ce tratamentul se încheie . Fii activ și fă efort fizic zilnic ușor pentru a îți crește apetitul alimentar (de exemplu, plimbări ușoare). Investește într-un pedometru ce îți măsoară numărul de pași în fiecare zi și fixează-ți ca obiectiv între 6.000-10.000 de pași pe zi.

Schimbarea gustului

Cancerul și tratamentul de cancer îți pot aduce schimbări la nivelul gustului și al mirosului. Aceste schimbări îți pot afecta apetitul și sunt deseori descrise ca fiind gusturi amare sau metalice. De asemenea, mâncarea poate părea mult prea sărată sau dulce. Dacă întâmpini aceste probleme, încearcă preparate marinate, condimente, băuturi și modalități de a prepara mâncarea diferite de cele pe care le utilizezi în mod uzual. De asemenea, păstrează-ți gura curată prin clătire și periere, lucru ce poate ajuta ca preparatele să aibă un gust mai bun. Vestea bună este că, de obicei, aceste schimbări dispar după ce tratamentul se încheie.

Constipație

Te poți confrunta cu multe efecte adverse ale acestor terapii: lipsa poftei de mâncare, oboseală extremă, senzație de gură uscată, inflamații ale gâtului sau ale gurii, probleme gingivale, grețuri, vărsături, diaree sau constipație, în unele cazuri, chiar depresie. Acestea nu sunt, însă, simptome obligatorii11. Ele pot fi controlate și majoritatea vor dispărea odată cu terminarea tratamentului recomandat de către medic.
Sfaturi nutriționale:
• hidratează-te în permanență; bea minimum 8-10 pahare de aproximativ 200 ml de lichide pe zi12
• consumă lichide calde pentru a stimula tranzitul intestinal
• consumă alimente bogate în fibre, precum tărâțe, pâine din cereale integrale, orez, cereale integrale și paste integrale10, dar și fructe și legume proaspete, leguminoase și oleaginoase
• tranzitul intestinal poate fi stimulat prin adăugarea sucului de prune, a apei calde cu lămâie, a cafelei sau a ceaiului la rutina zilnică
• dacă gazele intestinale constituie o problemă, limitează consumul de alimente și băuturi care produc gaze, precum băuturi carbogazoase, brocoli, conopidă, varză, mazăre, fasole, ceapă și ardei cruzi; în plus, încearcă să bei cu paiul și să mesteci mai rar gumă de mestecat pentru a limita înghițirea aerului

Diaree

Te poți confrunta cu multe efecte adverse ale acestor terapii: lipsa poftei de mâncare, oboseală extremă, senzație de gură uscată, inflamații ale gâtului sau ale gurii, probleme gingivale, grețuri, vărsături, diaree sau constipație, în unele cazuri, chiar depresie.

Sfaturi nutriționale:
• evită alimentele bogate în fibre (fasolea, mazărea, fasolea verde, varza), alimentele grase sau uleioase, lactatele lichide – lapte, iaurt, smântână, legumele crude, fructele crude, cofeina, ciocolata, sucurile acidulate, alcoolul, sorbitolul/xilitolul sau alte produse care conțin zahăr12
• dacă ai intoleranță la lactoză, stopează consumul de produse lactate
• hidratează-te în permanență; stabilește-ți obiectivul de a bea 8 pahare de lichide pe zi12
• consumă alimente bogate în potasiu, precum banane, caise, băuturi pentru sportivi și cartofi (fără coajă) pentru a completa aportul de potasiu care se pierde prin diaree12
• mănâncă produse bogate în pectină și alimente care se dizolvă ușor în gură, precum piureul de mere, orez, banane și terciul de ovăz12

Alte sugestii:
• încearcă să ai mese mici (de 5-6 ori pe zi) în loc de trei mese bogate12
• folosește șervețele umede pentru a te șterge delicat după fiecare scaun, pentru a preveni iritația, durerea și sângerarea

Dificultate la înghițire

Sfaturi nutriționale:
• evită alimentele picante, acide, cu textură dură sau grunjoasă6
• optează pentru alimente moi și ușor de mestecat, precum supe, smoothie-uri, iaurt, cereale, mâncăruri la caserolă, ouă, carne moale, fructe și legume bine gătite și zdrobite6
• evită alcoolul și tutunul pentru că îți pot irita gâtul12
• pentru a frăgezi mâncarea, folosește sosuri, lichide sau zeamă de carne12
• consumă alimentele la temperatura camerei12
• ia mese mici, dar frecvente (de 5-6 ori pe zi), în loc de trei mese bogate12
• mănâncă alimente bogate în proteine/calorii sau adăugă o băutură nutritivă12

Gestionarea stării de sănătate

De cele mai multe ori, adoptarea unui plan alimentar echilibrat poate fi o provocare, însă în lupta cu un diagnostic precum cancerul, importanța unei astfel de diete este cu atât mai mare. Raportul corect de proteine și calorii te poate ajuta să îți menții corpul puternic înainte, în timpul și după tratamentul recomandat de medic2.

Care sunt pricipalele aspecte ce țin de nutriția ta, pe care trebuie să le urmărești cu atenție:
• Greutatea corporală
• Masa musculară
• Aportul caloric

Un plan alimentar care include preparate sănătoase te poate ajuta să îți păstrezi forța fizică pe durata unei cure de tratament și te poate energiza, contribuind astfel la o mai bună calitate a timpului petrecut. În plus, un astfel de plan te poate energiza și poate contribui la reducerea impactului pe care tratamentul îl are asupra timpului petrecut cu familia și prietenii ori a nivelului de productivitate la locul de muncă2.
O nutriție corectă ajută corpul să facă față provocărilor apărute odată cu afecțiunea propriu-zisă – cancer pulmonar sau melanom. Un plan alimentar corect îți va da forță și energie, atât de necesare recuperării și vindecării, te va ajuta să faci față efectelor adverse ale tratamentului, va reduce riscul de infecție și te va ajută să îți menții psihicul puternic4.

Nutriția este un element cheie în gestionarea corectă a cancerului. Atât boala în sine, cât și tratamentele afectează toleranța alimentară individuală a fiecărei persoane cu cancer, astfel că planul alimentar trebuie particularizat pentru fiecare bolnav în parte2. Este ideal ca persoana diagnosticată cu această boală să aibă o alimentaţie echilibrată și variată. Uneori, acest lucru poate fi extrem de dificil în timpul tratamentului, fiind posibile abateri pe perioade scurte de la principiile alimentare recomandate de nutriționist. Pacientul oncologic poate avea zile bune și zile mai puțin bune pe parcursul tratamentului, în zilele proaste fiind încurajat să mănânce ce simte şi când poate, pentru ca în zilele cu toleranță bună alimentară să încerce o alimentaţie echilibrată.

Smoothie-uri

Smoothie cu unt de arahide și mango


Acest smoothie este o combinație delicioasă de fructe, iaurt și unt de arahide. Banana este o sursă bogată de potasiu, iar mango este un fruct bogat în carotenoizi și vitamina C. Semințele de in adaugă fibre suplimentare, iar turmericul oferă un plus de antioxidanți. Acest smoothie asigură, de asemenea, o doză sănătoasă de proteine, datorită untului de arahide, a inului și iaurtului. Lactatele pot fi înlocuite cu orice tip de lapte vegetal (cocos, soia, quinoa sau migdale).
Porții: 1
Timp de preparare: 5 minute

Informații nutriționale:
Calorii 410; Total grăsimi 17 g;
Grăsime saturată 60 g; Colesterol 24 mg;
Sodiu 330 mg; Total carbohidrați 60 g;
Fibră alimentară 9 g; Proteină 14 g

Ingrediente:
¾ cană de iaurt din lapte integral
½ cană de mango copt zdrobit (îl puteti înlocui cu pepene galben făcut piure)
1 banană medie, congelată
1 lingură de unt de arahide cremos
2 lingurițe de semințe de in măcinate
½ linguriță de turmeric măcinat

Mod de preparare:
• Adăugă toate ingredientele într-un blender
• Amestecă până se omogenizează

Smoothie cu cheesecake cu căpșuni


Acest smoothie delicios este o modalitate sănătoasă de a te răsfăța cu un preparat foarte nutritiv. Brânza dulce de vaci și laptele sunt surse bogate de proteine și calciu. Brânza de vaci poate fi înlocuită cu iaurt sau varianta sa fără lactoza sau cu iaurt vegetal (cum ar fi cele de cocos sau soia). Pentru un plus caloric, folosește smântână dulce, iar pentru un plus de proteine, adăugă lapte praf degresat sau pulbere de proteină, în funcție de recomandările primite de la medicul nutriționist.
Porții: 1
Timp de preparare: 5 minute

Informații nutriționale:
Calorii 433; Total grăsimi 15 g;
Grăsime saturată 6 g; Colesterol 48 mg;
Sodiu 888 mg; Total carbohidrați 48 g;
Fibră alimentară 5 g; Proteină 29 g

Ingrediente:
1 cană de căpșuni congelate
¼ cană de brânză de vaci din lapte integral
½ cană de lapte integral
4 biscuiți digestivi din ovăz mărunțiți (30 de grame)
1 linguriță de miere sau xilitol din mesteacăn (varianta pentru cei cu surplus corporal sau pentru cei cu diabet zaharat)

Mod de preparare:
• Adăugă toate ingredientele într-un blender
• Amestecă până se omogenizează

Smoothie cu avocado, afine și merișor


Acest smoothie unic combină super-puterea afinelor, a semințelor de chia și a pudrei de merișor cu textura bogată și delicată dată de grăsimea sănătoasă din avocado. Pentru un plus caloric, folosește smântână dulce, iar pentru un plus de proteine, adăugă lapte praf degresat sau pulbere de proteină, în funcție de recomandările primite de la medicul nutriționist.
Porții: 1
Timp de preparare: 5 minute

Informații nutriționale:
Calorii 402; Total grăsimi 18 g;
Grăsime saturată 3 g; Colesterol 0 mg;
Sodiu 99 mg; Total carbohidrați 60g;
Fibră alimentară 14 g; Proteină 8 g

Ingrediente:
½ avocado mediu (aprox. ¼ de cană, zdrobit)
½ cană de afine congelate
1 pachet (100 g) de merișoare neîndulcite (există în comerț si varianta de pudră)
¾ cană de lapte de soia cu vanilie
1 linguriță de semințe de chia
O lingurita de miere sau xilitol

Mod de preparare:
• Adaugă toate ingredientele într-un blender
• Amestecă până obții o textură cremoasă

Smoothie cu tofu, susan și cacao

 

Acest smoothie este o piatră prețioasă rară datorită conținutului ridicat de potasiu din fructele alese (banană și curmale) și amestecului de proteine de calitate și calorii din tofu și tahini (pastă de susan). Pentru un plus caloric, folosește smântână dulce, iar pentru un plus de proteine, adăugă lapte praf degresat sau pulbere de proteină, în funcție de recomandările primite de la medicul nutriționist .
Porții: 1
Timp de preparare: 5 minute

Informații nutriționale:
Calorii 334; Total grăsimi 13 g;
Grăsime saturată 3 g; Colesterol 0 mg;
Sodiu 220 mg; Total carbohidrați 49 g;
Fibră alimentară 8 g; Proteină 17 g

Ingrediente:
1 curmală, fără sâmbure și tocată mărunt
1 banană, feliată în bucăți de 1,2 cm și congelată
½ cană de tofu moale
½ cană de lapte de soia cu vanilie
2 lingură de pudră de cacao neîndulcită
2 linguriță de tahini (pastă de susan)
Praf de sare

Mod de preparare:
• Adăugă toate ingredientele într-un blender
• Amestecă până obții o textură cremoasă

Iaurt cu banane, curmale și nuci

Această rețetă este gustoasă, simplă și foarte sățioasă. Bananele și curmalele sunt în topul fructelor celor mai energizante, sunt bogate în potasiu și fibre alimentare. Nucile vin cu un aport prețios de grasimi sănătoase omega 3, de vitamina E și flavonoide.
Porții:1
Timp de preparare: 5 minute dimineața

Informații nutriționale:
Calorii: 210
Total lipide 6.8g ; grasimi animale 2g; colesterol 13g
Carbohidrati 34.1g
Proteine 5.2g
Fibre alimentare 3.8; sodiu 47.2mg.

Ingrediente:
2 curmale uscate, fără sămburi și tăiate
100ml iaurt
½ banană
2 nuci mărunțite

Modalitatea de preparare:
• Amestecă curmalele cu iaurtul. Acoperă totul și lasă peste noapte in frigider ca să se înmoaie curmalele
• Curăță banana, taie-o rondele și adaugă-o în amestecul de iaurt și curmale
• Presară nucă pe deasupra”

Mic-dejun

Terci de ovăz copt, cu unt de susan și mere


Această rețetă este o opțiune grozavă pentru un mic dejun ușor, care oferă fibre solubile din ovăz și mere, precum și proteine și grăsimi nesaturate sănătoase din untul de susan (în comerț se găsește sub numele de tahini). Este un mic dejun extraordinar pe care îl poți prepara dinainte și consuma toată săptămâna; este foarte bun reîncălzit. De asemenea, poții înlocui cu orice tip de unt de nuci, lapte vegetal, pere sau piersici la conservă.
Porții: 12
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătire: 45 de minute

Informații nutriționale:
Calorii 326; Total grăsimi 17 g;
Grăsime saturată 3 g; Colesterol 28 mg;
Sodiu 152 mg; Total carbohidrați 38 g;
Fibră alimentară 3 g; Proteină 8 g
Ingrediente:
2 căni de fulgi ovăz integral
¼ cană de zahăr brun sau brut
1 linguriță de scorțișoară
1 linguriță de praf de copt
½ linguriță de sare himalayană
1¾ cană de lapte integral
3 linguri de unt topit, răcit
1 linguriță de extract de vanilie (sau vanilie pudră)
1 ou mare
½ cană de unt de susan
2 mere decojite și date pe răzătoare

Mod de preparare:
• Preîncălzește cuptorul la 170 °C
• Unge un vas de yena dreptunghiular
• Într-un vas separat, amestecă ingredientele uscate (ovăzul, scorțișoara, zahărul brun, praful de copt și sarea)
• Într-un alt vas, amestecă laptele, ouăle, untul topit și esența de vanilie (sau pudra de vanilie)
• Combină cele două amestecuri într-un singur vas
• Adăugă merele răzuite și untul de susan
• Toarnă terciul de ovăz în vasul de copt pregătit
• Coace compoziția timp de 45 de minute, până devine maro deschis deasupra
Notă: Pentru a reîncălzi preparatul pentru un mic dejun sănătos, adăugă un pic de lapte și reîncălzește-l timp de 30 de secunde, până la 1 minut. Poate fi savurat și rece.

Bruschete cu fasole albă albă și rozmarin

Acest mic dejun vegetarian este o variantă bogată în proteine și carbohidrați sănătoși. Fasolea albă oferă multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogată în antioxidanți și conține cantități importante de molibden implicat în procesul de detoxifiere. Fasolea albă este o sursă importantă de fibre și proteine, are un indice glicemic scăzut, este bogată în magneziu și fier.

Porții: 4
Timp de preparare:10 minute (după fierberea fasolei)

Informații nutriționale:
Calorii 295 ;
Total lipide 11 g; grăsimi saturate 1.5 g; colesterol 0 mg;
Carbohidrați 42 g;
Proteine 12 g
Fibre alimentare 7.5 g; sodiu 405 mg;

Ingrediente:
1 cană de fasole boabe fiartă
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
5 roșii proaspete
2 roșii uscate la soare în ulei și tăiate mărunt
1 cățel de usturoi zdrobit
2 linguri de rozmarin proaspăt sau uscat, tocat
¼ linguriță de sare himalayană
¼ linguriță de piper
20 de frunze proaspete de busuioc pentru ornat
Paine integrală (50 de grame per porție)

Modalitatea de preparare:
Fierbeți fasolea sau folosiți o conservă de fasole albă pe care o scurgeți și o spălați.
Puneți roșiile într-un vas cu apă fierbinte, lăsați-le 30 de secunde, apoi curățați-le de coajă și semințe și tăiați-le cubulețe.
Într-o tigaie de ceramică puneți uleiul, puțină apă, puneți roșiile proaspete și cele uscate la soare,usturoiul și rozmarinul. Lăsați-le 2 minute pană ce se înmoaie roșiile.
Turnați amestecul de roșii peste fasolea albă, puneți sarea și piperul, amestecați bine.
Frecați painea cu partea tăiată a cățelului de usturoi, apoi prăjiti feliile puțin în prăjitorul de paine.
Puneți compoziția peste felii, ornați cu busuioc, opțional stropiți cu ulei de măsline pe deasupra.

Soufle de cartofi, curry și pătrunjel

Acest fel de mâncare pe bază de ouă, ușor de mestecat, este foarte bogat în proteine și legume, perfect pentru micul dejun, brunch și chiar o cină ușoară. Cartofii au un conținut bogat de flavonoizi, vitamina B6 și potasiu, iar pătrunjelul este bogat în Vitamina A, Vitamina C și acid folic. Ouăle, brânza de vaci și brânza opțională oferă acestui fel principal o doză sănătoasă de proteină, esențială pentru vindecare și forță pe durata tratamentului. Acest sufleu poate fi consumat direct scos din cuptor și este chiar mai bun după o zi sau două.

Porții: 8
Timp de preparare: 30 de minute
Timp de gătire: 15 minute

Informații nutriționale:
Calorii 194;
Total lipide 12 g; grăsimi saturate 4 g; colesterol 201 mg;
Carbohidrați 17 g;
Proteine 12 g
Fibre alimentare 1 g; sodiu 359 mg;

Ingrediente:
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
¼ cană de ceapă mărunțită
1 cartof mediu decojit și tăiat cuburi
1½ cană de pătrunjel
8 ouă mari
½ cană de brânză de vaci 4%
½ linguriță de sare himalayană
¼ linguriță de piper negru
1 linguriță de curry
¾ cană de telemea de capra sub 25% grasimi (opțional)

Modalitatea de preparare:
• Preîncălzește cuptorul la 170 °C
• Folosind o tigaie de fontă sau tigaie ceramică, încălzește uleiul la foc mic.
• Adăugă ceapa, puțină apă și țineți-o pe foc până devine translucidă, cam 5 minute.
• Adăugă cuburile de cartofi, acoperă și lăsă la abur 10-12 minute până se gătesc. Amestecă ocazional.
• În timp ce cartofii sunt pe foc, amestecă ouăle, brânza de vaci, sarea, piperul și curry într-un vas separat.
• Când cartofii sunt gata, adăugă pătrunjelul în tigaie și lăsă să se gătească la abur până se înmoaie, aproximativ 5 minute
• Adăugă amestecul cu ou în tigaie de ceramică și amestecați pentru a asigura distribuirea legumelor
• Lăsă pe aragaz, la foc mediu până când se coc marginile, 4-6 minute
• Dacă adăugi brânză, presără deasupra amestecului cu ou
• Transferă în cuptorul preîncălzit in vas de yena și coace până când ouăle sunt gătite, iar partea superioară devine maronie, aproximativ 14-16 minute”

Prânz

Salată cu avocado și ou

Salata cu ou este un fel de mâncare versatil pentru cei care au nevoie de o variantă cu aport caloric ridicat, ușor de mestecat și înghițit. Ouăle sunt o sursă bună de proteină de înaltă calitate, iar avocado oferă un aport de grăsime monosaturată benefică pentru inimă și pentru reducerea inflamației din corp. Această salată poate fi consumată singură sau alături de un sandviș, wrap, crackerși integrali sau crudități.

Porții: 3
Timp de preparare: 10 minute

Informații nutriționale:
Calorii 219;
Total lipide 18 g; grăsimi saturate 3 g; colesterol 186 mg;
Carbohidrați 8 g;
Proteine 8 g
Fibre alimentare 6 g; sodiu 275 mg.

Ingrediente:
6 ouă, fierte tari și tocate
3 avocado, tăiate pe jumătate, fără sâmburi
2 linguri de iaurt grecesc gras
1 linguriță de suc de lămâie
2 lingurițe de mărar proaspăt
½ linguriță de sare himalayană

Modalitatea de preparare:
• Adăugă toate ingredientele într-un vas și zdrobește-le ușor cu o furculiță
• Servește cu pâine, crackerși integrai, salată sau orez brun

Supă cremă de sparanghel

Acest deliciu cremos abundă de arome delicate atunci când gura sau gâtul prezintă leziuni dureroase. Caloriile din avocado și smântână precum și proteina adăugată din leguminoase transformă această supă într-o variantă delicată și cremoasă potrivită pentru prânz. Opțional, decorează cu smântână sau presară ulei de măsline extra virgin pentru un plus caloric; dacă poți tolera o textură ușor crocantă, adăugă nuci zdrobite pentru mai multe calorii și proteine. De asemenea, poți presăra pui dat pe răzătoare sau cubulețe de ouă fierte tari pentru o masă completă.

Porții: 4
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătire: 35 de minute

Informații nutriționale:
Calorii 257;
Total lipide 18 g; grăsimi saturate 5 g; colesterol 20 mg;
Carbohidrați 21 g;
Proteine 8 g
Fibre alimentare 7 g; sodiu 102 mg;

Ingrediente:
2 legături de sparanghel curățat și tăiat
1 cană de fasole boabe albă, spălată și scursă
1 ceapă medie
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
4 căni de supă de pui
¼ cană de smântână dulce
⅛ linguriță de sare himalayană
⅛ linguriță de piper
½ linguriță de cimbru
1 avocado copt, tăiat cuburi
Smântână (asezonare opțională)

Modalitatea de preparare:
• Lasă sparanghelul la aburi 20 de minute sau până când este moale când îl încerci cu furculița
• Tocați ceapa
• Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare, adaugă puțină apă și sotează ceapa până devine translucidă, aproximativ 2-3 minute
• Redu focul la mediu și adăugați fasolea, sarea, piperul și cimbrul și lăsă pe foc încă 5 minute
• Adăugă sparanghelul gătit la aburi; când devine moale, adăugă supa de pui și fierbe la foc mic timp de 10 minute.
• Iai supa gătită de pe foc și pune în vas. Folosește blenderul vertical pentru a transforma supa în piure. Ai grijă însă; supa este fierbinte.
• Adăugă smântâna dulce și pune la loc pe foc mic, timp de încă 5 minute
• Lăsă să se răcească înainte de a servi. Decorează fiecare vas cu avocado cuburi „crutoane” (¼ avocado per vas)
• La final, decorează cu smântână și stoarcei o lămâie (dacă poți tolera aciditatea) pentru un plus de aromă și prospețime

Supă cremă de dovlecei

Aparent banală, supa cremă de dovlecei poate avea un gust neașteptat de bun. Găsești dovlecel în fiecare anotimp al anului, fiind o legumă adaptabilă pe care o putem folosi atât în supe cât și în garnituri, chifteluțe și sufleuri. Este o legumă bogată în magneziu, mangan și fosfor precum și vitamina A și B9. Caloriile din smântană, unt și brânză de burduf sunt adăugate acestei supe pentru a se dovedi o opțiune sățioasă pentru masa de prânz.
Porții: 4
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătire: 40 de minute

Informații nutriționale:
Calorii 337;
Total lipide 29 g; grăsimi saturate 14 g; colesterol 76 mg;
Carbohidrați 12 g;
Proteine 10.5 g
Fibre alimentare 3 g; sodiu 270 mg;

Ingrediente:
2 linguri de ulei de măsline
1 lingură de unt
1 ceapă medie, tăiată mai mare
1 kilogram dovlecei tăiați feliuțe
1 linguriță de oregano uscat
2 ½ căni de zeamă de legume
120 de grame de brânză de burduf, tăiată cubulețe
1 ¼ căni smantană lichidă
½ linguriță de sare himalayană
½ linguriță de piper

Modalitatea de preparare:
• Într-un vas adanc de fontă sau inox, încinge uleiul și untul până apare spumă
• Pune ceapa, puțină apă, lasă focul mic 5 minute și amestecă frecvent până ce capătă o culoare aurie.
• Adăugă dovleceii, oregano, sarea și piperul
• Amestecă frecvent timp de 10 minute
• Toarnă zeama de legume și firbe la foc mic 20 de minute
• Adăugă brânza de burduf și amestecă pană se topește
• Stinge focul și mixează cu blenderul vertical până obții un piure fin
• Adăugați smântană lichidă”

Cină

Brioșe cu macaroane și brânză

Aceste brioșe abundă de calorii și oferă un mod unic de a te răsfăța cu un clasic reconfortant. Pe lângă faptul că sunt moi, însiropate și ușor de mestecat, acestea se și pot prepara într-o porție gestionabilă. Brioșele se pot prepara dinainte și pot fi congelate. Poți alterna legumele și să folosești broccoli, spanac, fasole sau cartof ca alternative la ingredientele vegetale sănătoase. Pot fi servite ca fel principal sau garnitură. Dacă vrei să preparați brioșe foarte mari, folosește o tavă mare în care încap șase brioșe.

Porții: 6-12 (1-2 brioșe de persoană)
Timp de preparare: 30 de minute
Timp de gătire: 20 de minute

Informații nutriționale:
Calorii 208;
Total lipide 10 g; Grăsimi saturate 6 g; colesterol 33 mg
Carbohidrați 20 g;
Proteine 9 g
Fibre alimentare 1 g; sodiu 136 mg;

Ingrediente:
230 g paste (paste din faină integrală de grau de dimensiuni mici gen melcișori sau fundițe)
1 cană de ciuperci tăiate cuburi
1 cana de morcovi și țelină
1/4 pachet de unt nesărat
1/4 cană de făină integrală
1 cană de lapte integral
1 cană de cascaval ras
1 cană de mozzarella rasă
Pui sau porc dat pe răzătoare (opțional)

Modalitatea de preparare:
• Preîncălzește cuptorul la 190 °C
• Tapetează tava de brioșe cu forme de copt și pulverizează fiecare formă cu spray de gătit antiaderent
• Gătește pastele conform instrucțiunilor de pe pachet, al dente sau mai moi dacă este nevoie în caz de dificultate la mestecat sau înghițire
• Sotează ciupercile într-un cubuleț de unt la foc mic aproximativ 7 minute
• Fierbe țelina și morcovii până se înmoaie
• Scurge rădăcinoasele și pasează-le la blenderul vertical împreună cu ciupercile
• Topește restul de unt în tigaie, la foc mic
• Presără făină, amestecând constant pentru a forma un sos omogen (amestecul trebuie să devină maroniu deschis), aproximativ 3-5 minute
• Adăugă lent lapte și amestecăputernic până când obții un sos gros (sos béchamel), aproximativ 1-2 minute
• Amestecpă sosul cu piureul de legume și cu ¾ cană din fiecare tip de brânză (păstrează restul pentru deasupra)
• Amestecăi pastele gătite și carnea tocată opțională
• Așază amestecul cu lingura în forme, presărând pe fiecare brânză rămasă
• Coace brioșele la mijlocul cuptorului până devin maronii și se umflă, aproximativ 15-20 de minute
• Lăsă 5 minute să se răcească înainte de a servi

Mâncare de pui și linte roșie


Friptura este o opțiune potrivită pentru prânz sau cină. Puiul și lintea rosie asigură o doză adecvată de proteină, iar legumele oferă antioxidanți și fibre. Această mâncare este foarte adaptabilă; poți alege carne tocată sau orice fel de legume ai în frigider. O poți prepara și în stil vegetarian, înlocuind supa de pui și puiul cu supă de legume, tofu și orez integral.

Porții: 6
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătire: 30 de minute

Informații nutriționale:
Calorii 388;
Total lipide 20 g; grăsimi saturate 4 g; colesterol 90 mg;
Carbohidrați 27 g;
Proteine 27 g

Fibre alimentare 4 g; sodiu 445 mg.

Ingrediente:
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
0,5 kg de pulpe de pui fără os, fără piele*, tăiate cuburi
1 ceapă, tocată
1½ căni de morcovi, felii subțiri
1 țelină, tăiată cuburi
1½ căni de fasole verde proaspătă sau congelată
1 dovlecel mediu tocat
4 căni de supă de pui
1 cană de linte rosie
1 lingură de condimente italienești (rozmarin, coriandru, oregano)
½ linguriță de sare himalayană
¼ linguriță de piper negru
*Poți opta pentru piept de pui dacă dorești o variantă mai ușoară sau pulpe de pui cu piele pentru mai multe calorii, pentru a îți menține greutatea. De asemenea, poți opta pentru carne tocată de pui sau curcan, pentru a mesteca mai ușor

Modalitatea de preparare:
• Încălzește uleiul într-un vas mare de fontă sau inox la foc mediu-mare
• Adăugă cuburile de pui, puțină apă și gătește timp de 5 minute
• Adăugăi cepele și morcovii și gătiți până când puiul este gata și legumele sunt moi
• Adăugă fasolea verde, zucchini și supa de pui. Adăugă condimentele și dă totul în clocot
• Când fierbe, adaugă lintea rosie. Adu la foc mic și acoperă. Lasă pe foc 15-20 minute, până când lintea este gătită”

Strategii de a face față diagnosticului de cancer

Odată diagnosticat cu o boală precum cancerul, poți trece printr-o mulțime de stări precum tristețe, anxietate sau teamă. Află mai multe despre cum poți să gestionezi aceste emoții și cum poți avea grijă de sănătatea ta emoțională1.
Încearcă să identifici dacă este vorba despre:
• Modificări ale aspectul fizic și ale imaginii de sine – tratamentul cancerului poate conduce la modificări distincte în aspectul fizic
• Îngrijorare, tristețe sau teamă1
• Dificultăți de concentrare și rezolvarea problemelor1
• Mușchi încordați1
• Uscăciunea gurii1
• Tremurat1
• Iritabilitate sau furie1
• Agitație

Ce înseamnă „noul tu”

„Noua normalitate” este diferită pentru fiecare persoană în parte. Procesarea schimbărilor prin care ai trecut și atingerea unei stări de confort cu „noua normalitate” te vor ajuta să te adaptezi, în timp, cu etapele pe care trebuie să le parcurgi în călătoria ca persoană diagnosticată cu cancer.

Depășește stigmatizarea
Deși orice persoană se poate îmbolnăvi de cancer, există o preconcepție, larg răspândită, că aceasta este o boală auto-provocată . În cazul cancerului pulmonar, persoanele care fumează sau au fumat se învinovățesc adesea pentru dezvoltarea bolii, iar cei care nu au fumat se pot simți rușinați sau vinovați46.
Stigmatul îi poate reține pe bolnavi să vorbească și să adreseze întrebări importante despre cum se pot îngriji mai bine46. Înconjoară-te de persoane care îți îmbunătățesc starea de spirit și canalizează-ți energia pentru a-i educa pe ceilalți cu privire la boala ta, astfel încât să îți fie mai ușor să comunici cu ei . În același timp, nu uita să acorzi atenție propriului tratament și propriei recuperări, conform indicațiilor primite de la medicul specialist. Fii propriul tău susținător
Persoanele care au fost diagnosticate cu o boală precum cancerul pulmonar trăiesc cu povara stigmatului. Dacă ai această boală, este important să înțelegi ce se întâmplă cu tine și cu organismul tău – poți să ceri o a doua opinie de la un medic specialist care te poate ajuta să lupți împotriva acestei boli, să discuți deschis cu medicul tău și să îi spui dacă ai dificultăți în a înțelege o explicație sau anumiți termeni medicali, să îl întrebi unde anume poți găsi informații suplimentare despre boala de care suferi și să te documentezi atunci când trebuie să iei decizii privind sănătatea ta. Fii propriul tău susținător!

Fă diferența
În lipsa unor programe eficiente pentru îmbunătățirea accesului bolnavilor de cancer pulmonar la tratamente care le pot îmbunătăți calitatea vieții, stigmatul continuă să îi afecteze pe cei care luptă cu această boală. Dacă diagnosticarea cu această boală ți-a afectat viața de zi cu zi, fie că ai supraviețuit cancerului, că ești aparținător, persoană diagnosticată cu cancer sau un specialist care lucrează cu astfel de persoane, caută modalități prin care să crești gradul de conștientizare cu privire la cancer.
Dacă ai posibilitatea, implică-te în grupuri locale de susținere a persoanelor diagnosticate cu cancer sau în centre locale de tratament al cancerului. Prin intermediul acestor tipuri de organizații, îți poți împărtăși povestea, te poți oferi voluntar sau poți activa ca mentor pentru cineva care are nevoie de sprijin.

Comunicare eficientă

Comunicarea eficientă poate fi de ajutor
Susținerea din partea prietenilor, a familiei și a echipei medicale pe parcursul acestei călătorii este crucială. Fiecare membru al “echipei tale de suport” poate reacționa diferit la diagnosticul de cancer4.

Ce reprezintă echipa de suport pentru o persoană care are cancer
Îngrijirea de calitate a persoanei afectate de cancer trebuie să integreze în tratamentul de zi cu zi specialiști din domeniul medical, psihosocial și spiritual (medici, asistente medicale, psihologi, specialiști în reabilitare, asistenți social, asistenți spirituali)48.

Relația cu apropiații tăi

Dacă ai fost diagnosticat cu melanom sau cancer pulmonar, este important să comunici deschis cu cei din jur4.
Cu toate că, de cele mai multe ori, nu îți va fi ușor, poți găsi modalități prin care conversațiile cu cei apropiați sau cu medicul tău pot fi eficiente și te pot ajuta să treci peste dificultățile fizice sau emoționale.
Este posibil să nu te simți pregătit să vorbești cu cei apropiați imediat după ce ai aflat diagnosticul. Sau, dacă te simți, s-ar putea să nu ști cum anume să începi o discuție. De cele mai multe ori, persoanele diagnosticate cu cancer se simt stresate că vor spune ceva greșit și decid să nu vorbească. Dacă vrei să împărtășești experiența ta, ca persoană cu cancer, inițiază conversația și reține că sunt multe locuri în care poți găsi sprijinul și ajutorul de care ai nevoie4.

[print-me target=".elementor-1755, .elementor-element.elementor-element-7f31cdc"]

Creează-ți planul

1

Creează-ți planul
Pentru ce tip de cancer ai nevoie de îndrumare?

2

Sănătate și nutriție
Alege temele pe care vrei să le incluzi:

  • Cum să faci față provocărilor de sănătate specifice
  • Rețete sănătoase

3

Sănătate emoțională
Alege temele pe care vrei să le incluzi:

4

Comunicare
Alege temele pe care vrei să le incluzi: